csomagolás (Array)
Gazdaság

Direktmarketinges visszásságokra hívta fel a figyelmet a GVH

Az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld vitatott megrendelések ellenértékére, miközben a versenyhivatal korábbi határozatával "hitelesíti" gyakorlatát.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több visszásságot is tapasztalt egy szolgáltató vállalkozás direkt marketing tevékenységében az elmúlt időszakban: az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld olyan megrendelések ellenértékére tartva igényt, amelyeket vitatnak a megkeresett vállalkozások, miközben hivatkozik a GVH korábbi vizsgálatára, amely alapján a versenyhatóság jogszerűnek és tisztességesnek ítélte kereskedelmi gyakorlatát.

A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy a GVH-nak valamely magatartás elbírálására irányuló döntése nem általános jellegű, azaz nem terjed ki a vizsgált vállalkozás teljes tevékenységének minősítésére.

A GVH egy panasszal vagy bejelentéssel kapcsolatos eljárásban – a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján – kizárólag azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás indításának törvényi feltételei a panaszos vagy a bejelentő által kifogásolt magatartás miatt. A GVH kifejezetten csak a konkrét magatartás, az adott ügyben felmerült körülmények tekintetében tesz megállapítást jogsértésről vagy valószínűsíti a jogsértés hiányát a hatáskörébe tartozó jogszabályok szerint.

A GVH Versenytanácsának döntése szintén kizárólag az eljárásban meghatározott magatartás vizsgálatára terjed ki, és nem az eljárás alá vont vállalkozás teljes tevékenységére.

Az egyes jogellenes magatartások nemcsak a GVH által védeni hivatott közérdeket sérthetik, hanem egyedi érdeksérelmeket (jellemzően kárt) is okozhatnak a fogyasztóknak, a piaci szereplőknek vagy a jogsértéssel érintett más személyeknek. Az érintetteknek lehetőségük van a GVH hatáskörébe tartozó eljárást kezdeményezni a közérdek védelmére, polgári peres eljárásban pedig a bíróságtól kérhetik az egyes egyéni jogsérelmek orvoslását.

A GVH ezúton is felhívja a vállalkozások figyelmét a direkt marketing területén tapasztalt jelenségekre. A GVH tájékoztatót is tett közzé keresőoptimalizáló szolgáltatások postai úton küldött ajánlatainak átvételekor tapasztalható visszásságokról, többek között arról, hogy a fogyasztó által a csomag átvételekor aláírt dokumentum nem minden esetben csupán átvételi elismervény, időnként akár megbízási szerződés is lehet. További részletek a GVH honlapján olvashatók.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.