Merleg(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

A GVH 97 milliárd forintra értékelte saját tevékenységét

A versenyhivatal továbbfejlesztett módszertannal számszerűsítette tevékenységének társadalmi hasznát. Több mint négyszer annyit hoztak, mint amennyit vittek.

A fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásaival az elmúlt hat évben – állapította meg a szervezet saját tevékenysége vizsgálatakor. 

Több mint négyszer annyit hoztak, mint amennyit vittek

A 2009-2014-es időszakban lezárt versenykorlátozó megállapodások és erőfölényes visszaélések felderítése, valamint a fúziókontroll több mint négyszer annyi társadalmi hasznot hozott, mint a GVH költségvetése (azonos időszakra vonatkozóan azonos módon számolva).

A számítás a verseny árleszorító hatásán alapul: a GVH közbelépése megkíméli a fogyasztókat azoktól a többletkiadásoktól, amelyekkel a GVH által megakadályozott versenyellenes magatartások és fúziók miatt egyébként szembesülnének.

Megjegyzik, ráadásul a fenti összeg konzervatív becslés eredménye, feltételezve, hogy a GVH eljárásai nélkül a kartellekkel, illetve az egyéb versenykorlátozó magatartásokkal, és a verseny jelentős csökkenéséhez vezető összefonódásokkal a termékek és szolgáltatások „csupán” 5-10 százalékkal és „csupán” két éven át lettek volna drágábbak, mint egyébként.

A tényleges haszon többszörös lehet

A számszerűsítés megfelel az élenjáró versenyhatóságok gyakorlatának, és figyelemmel van az OECD útmutatójára, valamint a módszertant értékelő független szakértők javaslataira.

A becslés módszertani korlátok miatt nem terjed ki a GVH teljes tevékenységére – így a fogyasztóvédelmi eljárásokból, vagy az elrettentésből származó haszonra –, ezért a tényleges haszon meghaladja a kimutatottat, akár annak többszöröse is lehet. Összességében az eredmény a GVH-ra fordított adóforintok megtérülésére enged következtetni.

Nem összehasonlítható

A GVH elemzésének összehasonlításra való felhasználása – módszertani okokból – félrevezető lehet. A mostani számítás – részben a független szakértők javaslatai nyomán – továbbfejlesztett módszert követ, ezért eredménye nem hasonlítható össze közvetlenül a korábbi elemzés eredményével.

Ezzel együtt mindkét számítás eredményei szerint a GVH tevékenységével létrejövő fogyasztói haszon tetemes, és lényegesen meghaladja GVH-ra fordított társadalmi kiadást.

Ajánlott videó