spenót (Array)
Pénzügy

Azt mondták, fogyaszt a spenótkivonat, pedig nem is

Másfél millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Aniba-Net Kft.-re étrend-kiegészítő termékének jogsértő népszerűsítése miatt.

A versenyhivatal hétfői tájékoztatása szerint megállapították, hogy az Aniba-Net Informatikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogsértően népszerűsítette a Vitanorma spenót kapszula articsóka kivonattal és krómmal elnevezésű étrend-kiegészítő termékét, mert olyan, gyógyhatásokra és súlycsökkentésre vonatkozó állításokat tett, amelyek nem felelnek meg az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek.

A GVH szerint a társaság 2014 májusa és júliusa között közzétett egyes reklámjai annak ellenére, hogy egy étrend-kiegészítőnek tilos gyógyhatást tulajdonítani, azt az üzenetet közvetítették, hogy a termékben lévő spenótkivonat lassíthatja a sejtek osztódását gyomorráknál, illetve megelőzheti a mellrák kialakulását.

Súlyosító körülményként értékelték egyebek mellett, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi közlésekre.

Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor, hogy a vállalkozás csak kevés kereskedelmi kommunikációt tett közzé, csak a nyomtatott sajtóban tulajdonított az étrend-kiegészítőnek gyógyhatást, és az első kifogás után leállította a termék gyártását, forgalmazását, reklámozását – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!