Még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora gondot a megfelelő munkaerő biztosítása a Balatonnál –írta pár napja a Sonline.hu. Mint mi is beszámoltunk róla, egy éttermesnek SMS-ben mondott fel a teljes személyzete, egy másik azt panaszolta a portálnak, hogy még nettó százezres fizetésért sem talál takarítót régóta, egy harmadik pedig azt, hogy eddig a szakképzett konyhai dolgozókra vadásztak, lassan azonban bármilyen képzettségűnek örülnének.
A 444.hu ezért utánajárt, tényleg annyira gáz-e a helyzet. Az.
Nincs ember
Egyszerűen elfogyott a szakképzett munkaerő. De nem csak a Balatonon. Ott a szezon miatt most szembesülnek azzal, hogy nem jelentkeznek a hirdetésekre. Máshol már 8-10 hónapja szenvednek attól, hogy nem találnak embert.
A lapnak nyilatkozó ismertebb, jól menő dunántúli étterem tulajdonosa szerint Ausztriában 1500-2000 euró egy szakács fizetése. Itthon 200-300 ezer forint nettó. Átlagokról van szó. Közepes vagy annál jobb szakácsok nem maradnak itthon.Neki 20 százalékkal kellett megemelnie a béreket, hogy az emberei ne hagyják ott.
Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint a jó szakemberek elvándorlása – akárcsak több más szakmában – már tart egy ideje, mostanra fogyott el az itthoni tartalék.
Az egyik étterem-tulajdonos szerint egyébként nem csak a pénz miatt nagyon nehéz embert találni. Ha kíváncsi, miért, és hogy a többi üzlettulajdonosnak milyen tapasztalatai voltak, kattintson!