Gazdaság

Nehéz helyzetben vannak a víziközmű-szolgáltatók

Sokkal jobban sújtja őket a közműadó, mint bármely más területet. A négyévenkénti vízmérőcserének sem látják sok értelmét.

Olyan terhek nehezítik a víziközmű-szolgáltatók működését, melyek miatt nehezen tűnhet el a társaságok tavaly felhalmozott, mintegy tízmilliárd forintos vesztesége – írja a Világgazdaság. A cégek számára a legnagyobb terhet a közműadó jelenti. A hazai víziközmű-ágazatot összefogó Mavíz elnöke, Winkler Tamás a lapnak azt mondta: cégeik árbevétele sokkal kisebb, mint az adó által érintett többi cégé, vagyis őket jobban sújtja ez a sarc. Másrészt kétszer fizetnek: egyszer az ivóvíz, másodszor a szennyvíz után.

Komoly gondot jelent a négyévente kötelező vízmérőcsere is: ez az intézkedés példátlan, hiszen Németországban is átlagosan 7,7 évente, Amerikában 17 évente, a régiónkban pedig 14,7 évente szokták lecserélni a mérőket. A gyakori cserét a mérők típusa sem indokolhatja, hiszen nálunk is az EU-ban megszokott gyártmányokat használják.

A problémákról a Mavíz már egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Winkler elmondta: fel kellene gyorsítani az országos víziközművagyon felértékelését is. A vezetékek, szennyvíztisztítók és más létesítmények állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak, de azokat a szolgáltatók üzemeltetik és ők fogalmazzák meg a fejlesztésre vonatkozó javaslatokat is, ehhez azonban ismerniük kellene a létesítmények pontos műszaki állapotát. A hatvanas-hetvenes években épült ivóvízellátó eszközök átlagéletkorát 30 év alá kellene szorítani – közölte a Mavíz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik