Gazdaság

Indul az állami nyári diákmunkaprogram

diakmunka(430x286).jpg (Array)
diakmunka(430x286).jpg (Array)

16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel. 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget – jelentette be Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a program már diákkorban hivatott elősegíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is.

Nekik szervezik

A tárcavezető tájékoztatása szerint a programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a támogatás kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek.

Két éve 16 ezer, tavaly majdnem 25 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a kéthónapos programon. Az idén rendelkezésre álló összegből arra számítunk, hogy nagyjából 20 ezer diák számára biztosíthatunk munkát a nyári időszakban – fogalmazott a miniszter.

A béreket támogatják

A program a béreket támogatja, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzetteknél 91 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőknél pedig 78 750 forint lehet személyenként és havonta.

Az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kell benyújtani munkaerőigényüket. A diákok június 22-től, azaz jövő hét hétfőtől már biztosan regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik