Gazdaság

A diákmunka miatt figyelmeztet a NAV

Diakmunka(210x140).jpg (Array)
Diakmunka(210x140).jpg (Array)

Bejelentés és adózás nélkül nem foglalkoztathatóak a tanulók sem - vési a fejünkbe az adóhatóság.

Rengeteg diák vállal munkát a nyáron, de talán nem tudja mindenki, hogy a közteherviselés szempontjából a dolgos diákok már felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

Erre figyeljen a diák

Munkakezdés előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, aminek alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik