Pénzügy

Londoni elemzők: pozitív lehetett a májusi magyar infláció

inflacio(210x140).jpg (Array)
inflacio(210x140).jpg (Array)

Nyolchavi folyamatos visszaesés után legalább zéró, de nagyobb valószínűséggel már pozitív lehetett becslésük szerint az idei ötödik hónapban a mutató.

A City elemzői közössége a keddi adatismertetés előtt stagnálás és 0,4 százalék közötti tizenkét havi inflációt jósolt májusra. A KSH májusi adatai egyébként keddre várhatóak. 

A legnagyobb felhajtóerőt a várakozások szerint a korábbi közműdíj-csökkentésekből eredő bázishatások, valamint az üzemanyag- és az élelmiszerárak adhatták.

Kamatvárakozások

Továbbra is jelentősen eltérnek azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpályájára adott prognózisok: egyes londoni házak szakértői már csak egy MNB-kamatcsökkentést várnak, és 1,50 százalékos alapkamaton számítanak a monetáris enyhítési ciklus befejezésére, az előrejelzési sáv másik vége azonban egészen 1,25 százalékos alapkamatig folytatódó kamatcsökkentéseket valószínűsít.

Goldman Sachs

A legóvatosabb inflációs és a legagresszívabb kamatcsökkentési előrejelzést a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői tartják érvényben.

A ház várakozása szerint a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyarországi infláció a múlt hónapban zéró környékére emelkedhetett az áprilisban mért mínusz 0,3 százalékról, elsősorban az olaj- és az élelmiszerárak emelkedése, valamint a tavalyi közműdíj-csökkentésekből eredő éves bázishatások miatt.

A GS londoni elemzőinek előrejelzése szerint az éves összevetésben számolt magyar inflációs ráták a következő hónapokban is várhatóan zéró közelében maradnak, és csak 2015 végén kezdődik érzékelhető gyorsulás.

A ház jelenlegi prognózisa az, hogy a tizenkét havi infláció az idei év végére 2 százalék körüli ütemre gyorsul, 2016 elejére pedig elérheti a 3 százalékot is, mindenekelőtt az eddigi deflációs időszak akkor belépő bázishatásai miatt.

A Goldman Sachs londoni elemzőinek várakozása szerint azonban az inflációs ütem később valószínűleg visszasüllyed az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávjának aljára, tekintettel arra, hogy a keresleti oldalról érkező inflációs nyomás csak lassan válik érzékelhetővé.

A GS elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy az MNB a 1,25 százalékos alapkamat eléréséig folytatja monetáris enyhítési ciklusát. A ház londoni szakértői elismerik ugyanakkor, hogy az MNB monetáris eszköztárának minap bejelentett átalakításából eredő implicit monetáris enyhítés felfelé ható kockázatot gyakorol erre az előrejelzésre.

Barclays

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 0,2 százalékos éves összevetésű inflációt várnak májusra. A várható gyorsulást a ház szerint elsődlegesen a közműdíj-csökkentésekből eredő bázishatások okozzák, de az élelmiszerárak is jelentősen emelkedtek 2015 eleje óta.
A Barclays londoni elemzői szerint az élelmiszerkomponens árinflációja éves összevetésben már a pozitív tartományban járhat, és a bázishatásokból következtethetően még tovább emelkedik.
A Barclays szakértői ebben a környezetben már csak egy 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést várnak az MNB részéről, és így azzal számolnak, hogy a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus 1,50 százalékos alapkamaton befejeződik.
A ház elemzői közölték, hogy nem zárják teljes bizonyossággal a még további MNB-kamatcsökkentések lehetőségét, de úgy vélik, hogy az immár felfelé tartó inflációs pálya elégséges lesz az enyhítési ciklus megállításához.

JP Morgan

A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a 0,2 százalékot valószínűsítő konszenzusos átlagnál kétszer gyorsabb, 0,4 százalékos tizenkét havi magyar inflációt jósolnak májusra, 0,5 százalékos havi infláció mellett.

A ház szerint a fő felhajtóerők között vannak az üzemanyagárak, amelyek a JP Morgan becslése alapján a múlt hónapban 4 százalékkal emelkedtek az áprilisi átlaghoz képest a nyersolaj drágulása és a forint gyengülése miatt.

A ház 0,5 százalékos havi élelmiszer-áremelkedéssel is számol, kiemelve, hogy jóllehet ez jelentősen elmarad az ilyenkor tipikusnak nevezhető 1,3 százalékos szezonális drágulási ütemtől, így is meghaladja azonban a tavaly májusban mért havi élelmiszer-áremelkedést, amely 0,3 százalékos volt, így felfelé hajtja az éves összevetésben számolt élelmiszer-árinflációt is.

A JP Morgan londoni elemzői is még egy 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak ebben a hónapban, és jelenleg érvényes távlati előrejelzésük az, hogy a magyar jegybanki alapkamat egészen 2016 decemberéig az így kialakuló 1,50 százalékos szinten marad.

Bank of America-Merrill Lynch

A bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői 0,1 százalékos tizenkét havi inflációt várnak májusra. Előrejelzésükben hangsúlyozták, hogy jóllehet a magyarországi infláció már túljutott mélypontján, véleményük szerint azonban az inflációs adatok továbbra sem gyakorolnak jelentősebb hatást a monetáris tanács alapállására.

A ház várakozása szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról, feltéve, hogy addig nem romlik markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

Royal Bank of Scotland (RBS)

A bankcsoport londoni elemzőinek előrejelzése szerint a monetáris tanács a harmadik negyedévben is minden egyes kamatdöntő ülésen csökkenti az alapkamatot. A ház szerint a kérdés csak az, hogy júniusban az MNB átvált-e 0,10 százalékpontos lépésenkénti ütemre az eddigi 0,15 százalékpontról.

Az RBS elemzői ettől függően 1,20-1,35 százalék közötti alapkamaton várják az enyhítési ciklus végét, és véleményük szerint a forint nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik