Gazdaság

10,8 százalékkal nőtt az építőipar termelése

epitoipar-utepites(210x140).jpg (Array)
epitoipar-utepites(210x140).jpg (Array)

A márciusi rekordnövekedést nem tudta megismételni áprilisban éves szinten a szektor. Sőt, az előző hónaphoz képest visszaesés látszik.

Áprilisban 10,8 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 12,7 százalékos, öthavi rekordot döntő emelkedés után. Az épületek építése 4,3, az egyéb építményeké 16,3 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havival, a márciusival összehasonlítva a 1,2 százalékkal kisebb volt az építőipari termelés volumene a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint.

Az első négy hónapban az építőipar termelése 9,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedévben az építőipar kibocsátása 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építési volumene 6,8, az egyéb építményeké 12,6 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben.

Áprilisban

Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze – mutatott rá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 16,6 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 13,3 százalékkal nőtt.

Nem jó hír az sem, hogy az áprilisban kötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 14,0, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 38,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 17,7, az egyéb építményeké 42,5 százalékkal kisebb volt – közölte a KSH.

A szakértők kettősséget látnak

Az építőipar termelése még nő, ugyanakkor a csökkenő rendelésállomány az év második felére az ágazat teljesítményének mérésklődését vetíti előre az MTI-nek nyilatakozó szakértők szerint.

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az építőipar lendülete továbbra is megvan, az ágazat a másfél-két éve megkötött nagyértékű szerződéseit teljesíti. Ugyanakkor nyolc hónapja folyamatosan csökken az újonnan megkötött szerződések volumene, a lakásépítési, lakásfelújítási területen azonban élénkülésre számítanak – mondta.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén kiemelte az építőipari adatokat jellemző kettősséget. A szakértő arra számít, hogy a rendelésállomány volumenének jelentős, 38,4 százalékos áprilisi elmaradása az egy évvel korábbihoz képest néhány hónap múlva megjelenik majd a termelésben. Az év második felétől, illetve 2016-ban inkább kedvezőtlen adatok jelennek majd meg, csökkenő termelési volumenre lehet számítani – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik