Gazdaság

Állami megrendelések tartják életben az építőipart

felcsút (Array)
felcsút (Array)

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben mindössze 250 új alakult. Ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre szedte áldozatait az ágazatban.

594 cég szűnt meg az építőiparban 2015 áprilisában – írta az Opten céginformációs szolgáltató. Ez éppen úgy rekord, ahogy az összes cég között csúcsot döntött áprilisban a törlések száma. Csakhogy az építőiparban korábban indult meg a cégtörlések számának emelkedése, mint más gazdasági ágazatokban, ezért az első négy hónap növekedési dinamikája csak 24 százalékos, szemben az összes cég körében tapasztalható 35 százalékkal.

Továbbra is komoly probléma, hogy az ágazat beruházásaiban a központi költségvetésből származó források dominálnak. Az infrastrukturális beruházások mellett elenyésző a lakóingatlan-fejlesztés, továbbá az új szerződések állománya és a teljes szerződésállomány is csökkenőben van. Így a trend azt mutatja, hogy a 2014-ben felfutó állami megrendelések ugyan még húzzák az ágazatot, de a kifutó beruházásokat sem központi oldalról, sem versenypiaci oldalról nem képesek pótolni az új megrendelések. Az építőipari kilátások ezért – a trendet nézve – nem túl kedvezőek. Ezen a helyzeten csak az ingatlanpiac és a banki hitelezés felfutása segíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik