Gazdaság

„Lényegi módosulás nem lesz a költségvetésben”

kovács árpád (Array)
kovács árpád (Array)

Ezt Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke mondja, de ez csak a személyes véleménye, a testület ugyanis érdemben még nem foglalkozott a módosító indítványokkal.

A Magyar Hírlapnak adott interjújában Kovács elmondja, “az alacsony államháztartási hiánycél, valamint a költségvetési tartalékok kellő alapot teremtenek a pénzügyi-gazdasági stabilitásnak” – hangsúlyozta.

Úgy vélte, az idei év jó bázisa lesz a jövő évi költségvetésnek, hiszen a reálgazdasági és államháztartási folyamatok is a tervek szerint alakulnak. “Megkockáztatom: egy kicsit még jobban is” – teszi hozzá.

Kovács Árpád szerint a tavalyi 3,6 százalékos GDP-bővülés után idén lesz némi lassulás, de a kormány által remélt 3,1 százalékos növekedés megvalósulhat. A jövő évre prognosztizált 2,5 százalékos bővülést konzervatív becslésnek tartja. A magyar gazdaság ráállt a 2-3 százalékos bővülési pályára, amelyről “korábban csak álmodtunk” – fogalmazott.

Összességében úgy vélte, hogy 2016-os költségvetés megvalósítható, sőt van pozitív kockázata is, ide tartoznak például a gazdaság fehéredésével összefüggő hatósági lépések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik