Gazdaság nyugdíj
Varga Mihály (Array)

Nyugdíjtrükk: így értette Varga a plusz 240 milliárdot

Csúsztatott a nemzetgazdasági miniszter? De ha nem, honnan vette a fenti számot? Mert a benyújtott jövő évi költségvetés tervezetében nyoma nincs annak, hogy ennyivel többet költenének nyugellátásra. Utánajártunk.

Korábban a témában:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 13-án nyújtotta be a parlamentnek a 2016-os költségvetés tervezetét. Ekkor sajtótájékoztatót tartott, és mint mi is beszámoltunk róla, beszélt arról is, hogy mennyivel lesz több pénz a nyugdíjakra.

Nem 140, hanem 240 milliárd forint plusz

Mi 140 milliárd forintot írtunk, csakhogy ennek nyomát sem találtuk a költségvetésben, ezért másnap rákérdeztünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogyan kell érteni, amit a miniszter úr mondott. Két hét múlva érkezett meg a válasz, amihez ma még kértünk egy kis pontosítást.

Kiderült, nem 140 milliárd forint pluszról van szó, hanem 240 milliárd forintot mondott a miniszter. Ezért a félrehallásért így utólag elnézést is kérünk olvasóinktól. (Mentségünkre legfeljebb az szólhat, hogy nem voltunk egyedül, számos sajtóorgánum tudósításában ez az összeg szerepelt.)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hol a 240 milliárd?

Viszont a 240 milliárd forintos nyugdíjplusz még kevésbé érthető, ha megnézzük, mennyivel állítottak be többet nyugdíjcélra a költségvetésbe jövőre az idei évhez képest.

A büdzsé tervezetében az idei 3014 milliárd forinttal szemben 3048 milliárd forint a jövő évi kiadás összesen, vagyis plusz 34 milliárd forintot terveztek. Ezen belül az öregségi nyugdíjnál 2440 milliárdról 2473 milliárdra emelkedik a kiadás, ami 33 milliárd forintos többletet jelent.

Szóval nyoma sincs jövőre nem hogy 240, de 140 milliárd forint plusz nyugdíjkiadásnak sem. Mielőtt elárulnánk, mi a rejtvény megoldása, idemásoltuk, néhány lap hogyan számolt be a sajtótájékoztatóról. Ennek ugyanis jelentősége van.

Így értettük

fn24: Amire több jut jövőre: +140 milliárd forint a nyugdíjakra

mfor.hu: … néhány főbb területet kiemelve a miniszter elmondta: 140 milliárd forinttal több pénz megy a nyugdíjakra

vs.hu: A miniszter a következő területeket emelte ki konkrétan, mint ahová 2016-ban több pénz fog jutni: 140 milliárd forinttal több pénz a nyugdíjakra

portfolio.hu: Varga Mihály elmondása szerint 140 milliárd forinttal lesznek magasabbak a nyugdíjkiadások, bár ezt a számot nem találtuk meg a tervezetben. Az öregségi nyugdíj kiadásai 2440 milliárdról 2473 milliárdra emelkednek, míg a nők korhatár alatti nyugellátása 10 milliárd forinttal kerülhet többe.

napigazdasag.hu: Az életpályamodellekre 138 milliárd, a nyugdíjakra 140 milliárd forinttal, az oktatásra, a sportra, és a kultúrára pedig 109 milliárd forinttal jut több forrás.

És akik az összeget jól értették:

nol.hu: Jól lehet Varga Mihály 240 milliárd forint bővülést mondott a nyugdíjkasszában, valójában ez porhintés.
A szolgálati nyugdíjakat az idén külön számítják, ám ezt jövőre bedobják az öregséginyugdíj-kalapba, ahonnan viszont kikerül a nőknek negyven év munkaviszony után nyújtott korai nyugdíj.

adó.hu: A büdzséterv néhány számát kiemelve Varga Mihály azt mondta: az inflációkövető nyugdíjemelésre jövőre az ideinél 240 milliárd forinttal többet költünk.

Rejtélyes milliárdok

Vagyis a tudósítók egymástól függetlenül mindnyájan úgy értetették a nemzetgazdasági miniszter mondandóját, hogy 2016-ban szánnak az említett összeggel többet a nyugdíjakra/az inflációkövető nyugdíjemelésre. Ezzel ellentétes információ nem is hangzott el. Igaz, azt sem mondta külön, hogy mikor költ ennyivel többet a kormány a nyugdíjakra. Viszont a nyugdíjszám egy olyan felsorolás része volt, ahol több olyan milliárdos tétel is következett, ami valóban a jövő évi pluszokat jelentette a költségvetésben. Vagyis kétség nem merült fel, hogy a jövő évről szólt. 

Csakhogy, mint írtuk (és mint a Portfolio.hu is és a nol.hu megjegyezte), a 2016-os költségvetés tervezetében a nyugdíj soron közel sem ekkora a pluszkiadás. De akkor hogyan értette a miniszter, amit mondott?

Így költ 240 milliárd forinttal többet a nyugdíjakra a kormány

A minisztérium válasza szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetési törvény benyújtásakor tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormány 240 milliárd forinttal többet fordít a nyugdíjak értékének megőrzésére.

És most tessék figyelni!

A szám ugyanis nem a jövő évre vonatkozik. Mint megtudtuk, a miniszter szavai azt jelentették valójában, hogy 2011-2015. között az inflációt meghaladó mértékben növekedtek a nyugdíjak. Vagyis hogy ebben az öt évben jelentős reálérték-növekedés történt.

Ennek hatásaként a 2016. évi költségvetés mintegy 40 milliárddal több nyugdíjkiadást tartalmaz annál, mintha “csupán” a tényleges infláció mértékével nőttek volna a nyugdíjak ezekben az években.

Ez a “többletellátás” tehát a nyugellátásokba beépülve, a nyugdíjak reálértékének megőrzésén túlmutatva jelent emelkedést, amelynek jelentős része már a korábbi évek kiadásaiban is megjelent – tették hozzá. Mi meg annyit teszünk hozzá, ezt talán illett volna jeleznie Varga Mihálynak, ha már ezt a hatalmas összeget kimondta.

A minisztérium végül megerősítette, amit a tervezetben láttunk: a nyugellátási kiadások 2016. évi előirányzata 34,5 milliárd forinttal haladja meg a 2015. évi előirányzatot. Ez a növekmény a rokkantsági ellátások növekedésével együtt közelít a 40 milliárd forinthoz.

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.