elelmiszer(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Fontos bevallási határidő jön

Kivételesen június elsejéig küldhetőek be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjhoz kapcsolódó adatok a Nébihnek.

Elvileg május 31-ig kell feltölteni a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) online rendszerébe, azonban a pihenőnapra eső határidő miatt az adatokat június 1-jéig fogadja el a hivatal – írták közleményükben.

A bevallási időszak lezárása után megkezdődik a fizetési értesítők generálása. Az értesítőket – folyamatos feldolgozás mellett – várhatóan június végére töltik fel teljes körűen. 

Minden szereplőt érint

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási kötelezettség az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érinti, melyhez a hivatal megújult bevallási rendszere könnyebb és átláthatóbb ügyintézést biztosít. A díjból befolyó összeget a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre, beruházásokra fordítja, melyről az országos főállatorvos minden évben beszámolót készít az Országgyűlésnek.

Változott a díjalap

Fontos változás, hogy az idei évtől a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele. Természetes személyek esetén (egyéni vállalkozó, őstermelő) a bevallásokat az SZJA köteles éves bevétel, aktuálisan a 2014.évi adóalapba beszámító árbevétel alapján kell kitölteni.

A napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében a felügyeleti díj mértéke is változott a díjköteles tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel függvényében sávos díjszabás alapján állapítják meg.

Így kell majd fizetni

A felügyeleti díj megfizetése két egyenlő részletben történik. Az első részletet – azaz a díj 50%-át – 2015. július 31-ig, míg a másodikat 2016. január 31-ig kell átutalni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 célszámlájára.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy bevallásuk megtételét ne halasszák az utolsó pillanatra.

A bevallással kapcsolatos kérdésekben a NÉBIH Felügyeleti-díj Ügyfélszolgálata a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy a felugyeletidij@nebih.gov.hu elektronikus levélcímen áll az ügyfelek rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik