Pénzügy

Amit az egyéni vállalkozóknak is fizetnie kell

élelmiszerbolt zárva (Array)
élelmiszerbolt zárva (Array)

Az egyéni vállalkozók sem mentesülnek az élelmiszerlánc felügyeleti díj megfizetése alól – figyelmeztet a Nébih. Május 31-e a bevallási és befizetési határidő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) érkezett megkeresések és az internetes fórumokon megjelent információk alapján ugyanis az a téves információ terjedt el, hogy a kötelezettség alól az egyéni vállalkozók mentesülnek. Ez azonban nem igaz, a természetes személyek esetén (egyéni vállalkozó, őstermelő) a bevallásokat az SZJA köteles éves bevétel, aktuálisan a 2014. évi adóalapba beszámító árbevétel alapján kell kitölteni.

Az érintetteknek május 31-ig kell eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek. 2015-től a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele. A napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek esetében a felügyeleti díj mértéke is változott a díjköteles tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel függvényében sávos díjszabás alapján állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik