Gazdaság

Az állam ösztönözné az elektromos autók használatát

A következő egy évben 150 új elektromos autó töltőállomás jön létre Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, a WestEnd City Center tetőteraszán rendezett Emobilitás kiállításon.

A miniszter hozzátette: támogatja azt az elképzelést, hogy kötelezővé tegyék töltőállomások kialakítását bizonyos parkolószám fölött a nagyobb bevásárlóközpontokban, amivel ez a mennyiség jelentősen növelhető lenne.

Varga Mihály szerint az ösztönző szabályozó környezet mellett az is fontos, hogy az embereket érdekeltté tegyék az elektromos járművek használatában. A konkrétumok között említette a buszsáv használatát, a zöld rendszám bevezetését, valamint az ingyenes parkolóhely használatot lehetővé tevő intézkedések elindítását.

Kiemelte: az állam jelentős összegeket fordít a tömegközlekedésre az adófizetők pénzéből, ezért szeretnék előírni, hogy a Volánbusz vagy a BKV elektromos buszokat is beszerezzen az új járművek vásárlásakor, mivel van már erre kapacitás és lehetőség Magyarországon.

Ráálnak az e-mobilitásra

Varga Mihály kitért arra, hogy az Európai Unióban elsőként Magyarországon fogalmaztak meg kifejezetten az e-mobilitás terjesztését szolgáló tervet. A Jedlik Ányos terv célja, hogy Magyarország Kelet-Közép-Európa vezető országává váljon az e-mobilitás terén – tette hozzá.

Ezért a következő években az uniós források jelentős részét biztosítják kifejezetten ezen célt szolgáló innovációs fejlesztésekre, valamint kutatás-fejlesztési tevékenységekre – mondta.

Az Emobilitás kiállítást a Magyar Elektromobilitás Szövetség rendezte, abból az alkalomból, hogy Budapestre érkezett az eTourEurope elektromos autókból álló konvoja. A kizárólag elektromos energiával működő autók 9 nap alatt 9 európai fővárost érintve mintegy 4200 kilométert tesznek meg demonstrálva, hogy Európa bejárható e-autókkal.
Ungár János, a szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke kiemelte: példaértékű az az együttműködés, amit a magyar kormány felvállalt az e-mobilitás terjedésének elősegítésére.

Külön államtitkárság foglalkozik a Jedlik Ányos program kidolgozásával együttműködve a szakmai szervezetekkel – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik