Gazdaság
Varga Mihály (Array)

Varga Mihály elégedett a friss GDP-adatokkal

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 05. 13. 10:18

Az elemzők így értékeltek

Rendkívül kedvező adatnak nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 3,4 százalékos első negyedéves GDP-növekedést, ami meglátása szerint felülmúlta az elemzői várakozásokat is. 

Szemmel látható, hogy egészségesebb pályára került a magyar gazdaság, mondta. Pozitív trendről van szerinte szó, tartós növekedésről beszélhetünk, két éve növekedési pályán vagyunk, és EU-átlag felett növünk. Egyensúlyi pályán is vagyunk, hiszen a külkereskedelmi mérleg többlete 530 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet az első negyedévben. És a belső államháztartási egyenleg is jól alakul – mondta. Nagyon fontos szerinte, hogy nem hitelből növekszünk, hanem a belső és külső egyensúly van a háttérben.

Kiemelte, az ipar és az építőipar teljesített a legjobban. A turizmus és a kiskereskedelem növekedését is megemlítette.

Kitért arra is, hogy a foglalkoztatás is nőtt az első negyedében, 80 ezerrel. És ez nem a közfoglalkoztatásnak köszönhető, hanem a versenyszféra bővülésének – jegyezte meg. Ha pedig többen dolgoznak, akkor azzal a fogyasztás is növekedhet – előlegezte meg.

A beruházások és a fogyasztás a háttere a növekedésnek, valamint a bizalom erősödése – összegzett. Az idei évre 3 százalék közeli, vagy inkább afeletti növekedést várnak a minisztériumban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.