Gazdaság

Idén megint kevesebb új lakás épült

építkezés (építkezés)
építkezés (építkezés)

A kiadott lakásépítési engedélyek száma viszont nőtt.

20 15 I. negyedévében 1572 új lakás épült, 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Budapesten csak 2 százalékos volt a csökkenés.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2381 volt, 44 százalékkal több a 2014. január–márciushoz viszonyítva. Az első három hónapban Budapesten háromszor annyi lakás építését engedélyezték, mint egy évvel korábban – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A kiadott új építési engedélyek alapján 34 százalékkal több, összesen 1236 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (867 darab) 24 százalékkal csökkent.

Lakásépítés

A természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 56 százalék, a vállalkozások által építetteké pedig 44 százalék, míg Budapesten az összes lakás 82 százalékát vállalkozók építették. Az építés célját tekintve saját használatra a lakások 54, értékesítésre 45 százaléka épült. 

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 55-ről 54 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 42-ről 25 százalékra csökkent, több fővárosi beruházás befejeződésének hatására a lakóparkban épült lakások aránya 2-ről 18 százalékra nőtt. 

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 m2 volt, 1 m2-rel több, mint egy évvel korábban. 

A megszűnt 350 lakás közül 29 volt önkormányzati tulajdonú. 

A szakértők szerint

Biztatóak a lakásépítésekről megjelent statisztikák az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint. Koji László, az M1 aktuális csatorna műsorában kedden azt mondta: az adatok mindenképpen bizakodásra adnak okot, akkor is, ha alacsony az új építésű lakások száma. Várakozásai szerint 2015-ben tovább emelkedik az új építésű lakások száma – tette hozzá. A lakások többségét a magánszemélyek tavasztól-őszig építtetik.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője az MTI-nek elmondta, álláspontjuk szerint kevés a lakásállomány az országban, ennek növeléséhez alapvetően arra lenne szükség, hogy készüljön több évet felölő lakáskoncepció, amelyből egyebek között a kormányzat támogatási szándéka is kiolvasható lenne.

Az ÉVOSZ alelnöke szerint az új lakások száma továbbra is alacsony, a válság előtt a lakosság 35-36 ezer új lakást vásárolt évente és 250 ezret felújított, ettől még nagyon messze vagyunk. Az ágazat a szakértő szerint elmozdult pozitív irányban a 2013-as mélypontról, amikor 7800 körül volt az új lakások száma és 100 ezer körül a felújításoké. Tavaly az összes építésen belül 35 százalékot tett ki a lakásépítés-felújítás az Európai Unióban, ez Németországban – amely az unió lakásépítési piacának 25 százalékát adja – 51 százalék, Magyarországon pedig 7 százalék.

Koji László rámutatott: ha a lakosság nem jön vissza megrendelőként a magyar piacra, akkor megtörhet az építőipar lendülete. A kormány megrendelései és a gazdaság élénkülése nem feltétlenül tudja ellensúlyozni azt az űrt, amit a lakossági megrendelések jelentenek.

Jót tett

A szakszövetség alelnöke szerint egyrészt az élénkítésnek jó eszköze volt, hogy az MNB hitelprogramjába bekerült a lakáscélú ingatlanfejlesztés 2,5 százalékon történő finanszírozása. Másrészt a kivitelezők szerint a jelenlegi 6-8 százalékos lakáscélú hitelkamatok mellett a lakosság óvatos és kivár. Véleménye szerint 3 százalék körüli hitelkamat mellett vállal adósságot a lakosság, ezt az év második felére el lehet érni.

A használt lakások értékesítésének növekedését lehet érezni a piacon, ez elsősorban a mikro és kisvállalkozásoknak ad munkát – mondta. Az új lakások építésének növekedését az ÉVOSZ alelnöke szerint a kedvezőbb banki körülmények vagy kormányzati intézkedések mellett is minimum 2-3 év múlva lehet érezni, amikor 18-20 ezer lesz az új lakások száma, ami még messze van a válság előtti szinttől.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője szerint a lakhatás, otthonteremtés kérdésben is eltökélt politikai akaratra lenne szükség. Intézkedések ugyan vannak, de nincs koncepció, az egyesület felméri, a pártoknál ki foglalkozik lakáspolitikával, a szakpolitikusokkal közösen megvitatná a kérdést – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik