Belföld

Orbán szerint nincs kivándorlás, de egyre több magyar megy külföldre

kivandorlas(430x286).jpg (ferihegy, liszt ferenc nemzetközi repülőtér, )
kivandorlas(430x286).jpg (ferihegy, liszt ferenc nemzetközi repülőtér, )

Most gyorsult csak fel az elvándorlás, a fiatalok már egyetemre is külföldre mennének – írja a Világgazdaság.

Tavaly minimum 31500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban, és csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Világgazdaság azt írja, hogy 2013-ban 21580-ra tették a tartósan külföldre távozók számát az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján. Ehhez képest nőtt 2014-ben 46 százalékkal, 31 500-ra az emigránsok száma.

A lap szerint maguk a KSH munkatársai is rámutatnak, hogy a hazai nyilvántartási rendszerek alapján összeállított adatok a bejelentések esetleges elmulasztása miatt alulbecsültek. Ezt igazolja, hogy a fogadó országok adatai jóval nagyobb számot mutatnak. A KSH kutatói úgy látják, hogy külföldre túlnyomórészt a fiatalabbak mennek: az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves.

A kivándorlók többsége, 54 százaléka férfi, közel kétharmaduk nőtlen. A legvonzóbb tartózkodási hely a kivándorlók számára még mindig Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria – írja a gazdasági lap,

Korábban a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában korábban a kormányfő  azt mondta, az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni munkavállalóként, így nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen “egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk”. Orbán Viktor abszurdnak nevezte, amikor Magyarországon politikai felhanggal arról beszélnek, hogy Magyarországról kivándorolnak Németországba vagy Londonba, hiszen nem vándorolnak ki. csak szabadon munkát vállalnak. 

Az Együtt vérlázítónak nevezte a miniszterelnök kijelentéseit, mivel „Orbán Viktor maga is tudja, hogy hazudik”. Az érintett magyarok többsége azért vállal munkát külföldön, mert itthon nem tudott. “Úgy is mondhatjuk, hogy ők gazdasági menekültek. Ezek az emberek hiányoznak Magyarországról, és Orbán Viktor kormányzása üldözte el őket”. Korábban a Hír24 Angliában dolgozó magyarokat kérdezett Orbán Viktor menekültekről tett nyilatkozatáról, arról, hogy „a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában”, ami csak „bajt és veszedelmet hoz az európai emberre”. Ők azt mondták, hogy amíg a magyar gazdaságot nem teszi rendbe a kormány, „addig ne is álljon ki a világ elé hülyeségeket nyilatkozni!”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik