Gazdaság

Lassulhat a német gazdaság

Nemetorszag(210x140).jpg (Németország)
Nemetorszag(210x140).jpg (Németország)

Az olcsó olaj, az alacsony kamatok tüzelik a német gazdaságot, a törvényes minimálbér és a nyugdíjpolitika pedig átmenetileg felpörgeti a fogyasztást, de középtávon megterheli a gazdaságot és a munkaerő piacot - állítja egy német intézet.

Az idén még 2,2 százalékkal nő a német gazdaság, de jövőre a kormány hibás gazdaságpolitikája miatt legfeljebb 1,5 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP) – áll az Institut der deutschen Wirtschaft (IW) gazdaságkutató hétfőn közzétett jelentésében.

“Az egyedi hatások táplálta szalmaláng hamarosan kialszik… Az a gazdaságpolitika, amely nem stimulálja a beruházásokat és a növekedést, eljátssza a tartós dinamikus fellendülés esélyét” – mondta Michael Hüther, a munkáltatói szervezetekhez közelálló intézet igazgatója.

Az olcsó olaj, az alacsony kamatok tüzelik a gazdaságot, a törvényes minimálbér és a nyugdíjpolitika pedig átmenetileg felpörgeti a fogyasztást, de középtávon megterheli a gazdaságot és a munkaerő piacot – hangsúlyozta Hüther.

Az IW az idei növekedési kilátásokat tekintve optimistább, mint a kormány. A gazdasági minisztérium múlt héten ismertetett előrejelzése szerint a német GDP az idén és jövőre is 1,8 százalékkal bővül a korábban várt 1,5, illetve 1,6 százalékkal szemben, a személyi fogyasztás és az export növekedésének köszönhetően.

A német kormányt nemcsak belföldön bírálják sokan, amiért mindenek fölé helyezi az államadósság csökkentését és elhanyagolja a beruházásokat. A növekedés ösztönzését várná el az IMF, az Európai Unió és az Egyesült Államok is, hogy Németország így magával húzza az unió döcögő gazdaságait.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter visszautasítja a bírálatokat, és kiemeli, hogy 2014 és 2018 között 40 milliárd euróval növelik az állami beruházásokat. Ez azonban Sigmar Gabriel gazdasági miniszter szerint is kevés, ő úgy becsli, hogy a német gazdaság beruházási deficitje eléri a 118 milliárd eurót.

“A gazdasági siker nem önjáró, és mindenek előtt a középtávú növekedési kilátások javításán kell dolgozni” – mondta Gabriel a kormányprognózis bemutatásakor, kiemelve az oktatás, a kutatás és az infrastruktúra fejlesztésének fontosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik