Pénzügy

Havi 1500 forintot hagyna a zsebünkben a kormány

Adoemeles(210x140).jpg (adóemelés, )
Adoemeles(210x140).jpg (adóemelés, )

Átlagban ennyit hagyna a versenyszférában dolgozók zsebében a kormány által a személyi jövedelemadónál beígért 1 százalékos csökkentés.

2016-ra

A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a beígért 15 százalékos szja-kulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. „Mintegy 65 milliárd forint többletjövedelmet jelent majd a versenyszektor dolgozóinak az új adókulcs, ami egy főre vetítve havi nettó 1500 forintos átlagos jövedelememelkedésben jelentkezik” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A társasági adó már nem téma

A legújabb kormányzati jelentések szerint a 2016-os költségvetésben sokkal inkább a lakossági fogyasztás növelésén lesz hangsúly, mintsem a társasági adókulcsok csökkentésén és egységesítésén.

A korábbi hírek szerint az 500 millió forint feletti eredményre vonatkozó 19 százalékos társasági adókulcsot csökkentették volna 9 százalékponttal, de a legújabb tervekben ez a szándék már nem szerepel. „A társasági adókulcs egységesítése maximum ezer céget érintett volna, de az így is közel 100 milliárdos nagyságrendű összeg csak egy viszonylag kis gazdasági szegmens jövedelmezőségét növelte volna, miközben az államkincstárnak jelentős bevételkiesést okozott volna” – mutatott rá az Opten igazgatója.

Az szja-csökkentés ennyit jelenthet

A jelenlegi tervekben szereplő szja-csökkentés, illetve a növekvő családi adókedvezmény ezzel szemben jóval elosztottabban jelentkezne a gazdaságban. Mivel a tervezett adócsökkentési csomag összesített nagyságrendje nem változik a korábbi tervekhez képest, hatása egy személyre lebontva inkább jelzésértékű lesz, semmint érdemi változás. „A versenyszektorban egy dolgozónak átlagban 1500 forinttal fog növekedni a nettó havi munkabére, amennyiben a tervezett szja-csökkentést elfogadják” – mondta Tóth Tamás.

Összességében 65 milliárd forint maradhat a versenyszektor dolgozóinak zsebében a 15 százalékos szja hatására. Abszolút értékben azonban a nettó jövedelemváltozások komoly különbségeket eredményeznek majd az egyes szektorokban. A külföldi tulajdonossal rendelkező multicégek a teljes hazai cégbázis alig 6 százalékát teszik ki, mégis az ő alkalmazottaiknál fog jelentkezni az adókulcscsökkentés hatásának 40 százaléka. Az ágazatok tekintetében is jelentős fizetéskülönbségek vannak, ezért a hatások itt is eltérően jelentkeznek majd – hívja fel a figyelmet az Opten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik