Gazdaság

Sertésáfa – alig fogjuk érezni az adócsökkentést a boltban

hentes (hentes, csemegepultos, kolbász)
hentes (hentes, csemegepultos, kolbász)

A kormány ígérete szerint jövőre 22 százalékkal mérséklődne a tőkehús áfája, ami elvileg érzékelhető csökkenést jelenthetne a fogyasztói árakban. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban nem valószínű, hogy mindez egy az egyben a fogyasztóknál csapódna le.

A kormány ígéerete szerint 27 százalék helyett 5 százalék lenne jövőre a tőkehús áfája. Ha a fogyasztók számára értékesített tőkehús (sertéshús) áfájának csökkentése teljes mértékben megjelenne a fogyasztói árban, az 17,32 százalékos árcsökkentést jelentene – állapítja meg az Adó.hu cikkében.

A 17,32-os árcsökkenés igazán jelentékenynek lenne mondható. Ez azt jelentené, hogy például egy kiló rövidkaraj, amely a KSH szerint idén márciusban átlagosan 1410 forintba került, az áfacsökkentés után (már ha addig az áfacsökkentésen kívüli tényezők nem változtatják meg az átlagos árat) 1166 forintba kerülne.

Egy ilyen mértékű árcsökkenés sokaknak jönne jól, ugyanis szintén a KSH adatai szerint a népesség közel egyharmada (2013-ban 27,2 százalék) olyan háztartásban él, ahol nem esznek legalább kétnaponta húst, vagy azzal azonos tápértékű vegetáriánus ételt.

Van pár rossz hírünk

Mindez elég jól hangzik tehát. Azonban ha megnézzük, a korábbi áfacsökkentések tapasztalatait, akkor kevéssé lehetünk optimisták. Mint a cikk hivatkozik rá, az MNB 2006 decemberében tett közzé egy kutatást a 2004-es áfemelés, illetve a 2006-os áfacsökkentés tanulságairól, amelyek a fogyasztók szempontjából meglehetősen lehangolóak: „a boltok átlagosan az áfacsökkentés mértékének csak a negyedével mérsékelték az érintett termékek árát”.

De van ennél kedvezőtlenebb hír is a tanulmányban. Ha kíváncsi rá, mi ez, és hogy összességében mégis mekkora csökkenést várhat a sertéshús árában, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik