Gazdaság

Szétcincálnák a civilek a 2016-os költségvetést

koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )
koltsegvetes(210x140).jpg (költségvetés, gazdaság, )

Céljuk, hogy a lehető legtöbb állampolgárhoz és döntéshozóhoz eljusson a civilszervezetek véleménye a jövő évi büdzsé számait vázoló törvényjavaslatról.

A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) szakmai segítségével ma útnak indult a “Civilek a költségvetésről” nevű projekt – számolt be a Portfolio.hu. Az intézet ügyvezetője, Romhányi Balázs a projektindító sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a céljuk, hogy a lehető legtöbb állampolgárhoz és döntéshozóhoz eljusson a civilszervezetek véleménye a 2016-os költségvetési törvényjavaslatról.

Ennek keretében a parlamenti vitába szeretnék becsatornázni a civilszervezetek véleményét. A civilek külön-külön vállaltak fel különféle ügyeket és kezdeményezőként szeretnének fellépni a vitában. Ehhez még az általános parlamenti vita megkezdése előtt szeretnék bemutatni a véleményeket.

Azért időzítették mostanra a projekt indítását, mert eredetileg úgy volt, hogy a kormány április 30-ig benyújtja a 2016-os költségvetésről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. Időközben azonban kiderült, hogy az első kötetet a kormány május 13-ig nyújtja be. Úgy számítanak, hogy ez esetben május 26- után lehetnek nyilvánosak a számok, és rá egy héttel indulhat a parlamenti vita.

A kormányzati átláthatóság, az energetika, a környezetvédelem, a lakhatás és az oktatás ügyében, valamint a szegénységben élő emberek, a romák, a nők és a gyerekek érdekében megszólaló szervezeteknek szakvéleményük kialakításához – a Nyílt Társadalom Intézet támogatásával – a Költségvetési Felelősségi Intézet nyújt majd segítséget, írta a portál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik