Pénzügy

Két hetet kaptak a bankok a devizahiteles elszámolásra

bankautomata, készépénz (bankautomata, készépénz)
bankautomata, készépénz (bankautomata, készépénz)

Amint kiküldték a levelet, 15 napjuk van, és fizetni kell.

A devizahiteles ügyfeleknek az elszámolólevél átvételétől számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésőbb az elszámolást követő 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére, mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Azt mondja, a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések elszámolásával kapcsolatos tájékoztató levelek esetén a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint április 30. a postára adási határidő.

A bankszektor már két hónapja megkezdte a tájékoztatók kiküldését, és a törvény előírásainak megfelelően teljesíti a feladatot. Abban az esetben, ha a szerződésekkel kapcsolatos – bank vagy pénzintézet által kezdeményezett – polgári perek március 1. után fejeződnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követő hatvanadik napra tolódik ki.

Az európai szinten is példátlan mértékű pénzintézeti elszámolási folyamat során a hazai pénzintézetek egy évtizedes időszak alatt felépült ügyfélállomány adatait számolják újra, majd küldik ki ennek eredményét, szektorszinten csaknem 2,1 millió levélben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte. Az elszámolást, a levelek szövegét és formáját, valamint kiküldését is jogszabályok rögzítik.

A bankszövetség a jegybankkal történő szoros együttműködésben segédkezett az egységes számítási modell kialakításában, és szakmai háttérrel támogatta a bankok felkészülését a feladatra.

A bankszövetség felhívja az érintett fogyasztók figyelmét arra, hogy az elszámolási törvény rendelkezései szerint a májusi törlesztőrészletet már az elszámolás utáni időszakra meghatározott új – a korábbinál átlagosan 15-20 százalékkal alacsonyabb – összeg figyelembevételével határozzák meg, még abban az esetben is, ha az említett határnapok még nem teltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik