Gazdaság

GVH: 81 milliós bírság a Mediaworksre és a Népszabadságra

ujsagok(210x140).jpg (újságok, )
ujsagok(210x140).jpg (újságok, )

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Mediaworks és a Népszabadság közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. felett. De mivel nem kértek erre engedélyt, így meg is büntették a két céget.

Meghatározott kötelezettségek előírása mellett engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mediaworks és a Népszabadság közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. (MEV) felett, ugyanakkor az engedélykérés elmulasztása miatt a Mediaworksre és a Népszabadságra több mint 81 millió forint bírságot szabtak ki.

A GVH hétfői közleménye szerint megállapították, hogy a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt., valamint a Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft., illetve a MEV és az általa irányított MédiaLOG Logisztikai Zrt. alkotta vállalkozáscsoport tevékenysége alapján horizontális és portfólióhatással nem kell számolni, illetve nincs olyan körülmény, amely alapján az összefonódás konglomerátumhatással járna.

Összefonódás?

Az összefonódásnak azonban vertikális hatásai lehetnek abból adódóan, hogy a Népszabadság és a Mediaworks igénybe veszi a MEV-csoport által – a MédiaLOG révén – végzett országos előfizetéses lapterjesztési szolgáltatást.
A GVH kötelezettségként írta elő, hogy a Mediaworks és a Népszabadság – közös irányítási jogukkal élve – két évre biztosítsa, hogy a MédiaLOG diszkriminációmentesen nyújtsa az előfizetéses napilap-terjesztési szolgáltatást, és a szolgáltatással tudomására jutott üzleti titkokat ne tegye hozzáférhetővé másoknak.

A versenyhivatal az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az összefonódás engedélyköteles lett volna, de az eljárás alá vontak elmulasztották benyújtani a kérelmet.

Bírságot kaptak

A versenytörvény rendelkezései szerint az engedélykérés elmulasztása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200 ezer forint.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH egyebek mellett figyelembe vette, hogy az eljárás nem kérelemre, hanem hivatalból indult meg, 650 napos késedelemmel. Emellett nem volt egyértelműen kizárható, hogy az összefonódás annak létrejöttekor nem vethetett-e fel versenyjogi aggályokat.

A versenyhivatal a napi bírság összegét 125 ezer forintban, összesen 81 millió 250 ezer forintban határozta meg. A bírságfizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli a két vállalkozást – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik