Gazdaság

A kereskedők szerint lassulhat a forgalomnövekedés

vasarlas-bolt-uzlet-akcio(210x140).jpg (vásárlás, bolt,üzlet, akció)
vasarlas-bolt-uzlet-akcio(210x140).jpg (vásárlás, bolt,üzlet, akció)

Februárban éves szinten 6,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelem forgalma, lassabb ütemben, mint januárban. A jövővel kapcsolatban eltérőek a szakértői vélemények.

A KSH szerdai első becslése szerint 2015 februárjában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Januárban ennél magasabb, 8,7 százalékos növekedést mértek.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január–februárban a forgalom mennyiségre – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Eltérő szakértői vélemények a kiskereskedelmi kilátásokról

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban, míg Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy véli, a korábbi hónapokban megszokottnál kisebb lehet a növekedés üteme.

Suppan Gergely MTI-hez eljutatott szerdai kommentárjában kiemelte: a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel ez érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét.

Vámos György szerint a forgalom bővülésében nagy szerepet játszik az online pénztárgépek bekötésének köszönhető piactisztulás, de a következő hónapok tendenciájával kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek hatása folyamatosan megjelenik az éves bázisban, mivel tavaly évkezdettől fokozatosan nőtt az online pénztárgépek száma.

Az Erste elemzői szerint érdemes lesz majd kiemelten figyelni a márciusi kiskereskedelmi adatokat, amelyben már részben tükröződni fog a vasárnapi zárva tartás hatása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik