Gazdaság

A járműgyártás húzta az ipart

autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)
autogyar(210x140).jpg (autó, autóipar, autógyár, szerelő, munkás,)

Februárban éves szinten növekedést, januárhoz képest viszont enyhe visszaesést mért a KSH a kibocsátásban.

A KSH első becslése szerint az ipari termelés volumene februárban 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest viszont 0,3 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A járműgyártás húzta

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy januárhoz hasonlóan továbbra is a járműgyártás húzta a termelést, sőt ezen a területen az előző havinál erősebb növekedés volt februárban.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a kőolaj-feldolgozásban jelentős termeléscsökkenést regisztráltak, tekintettel arra, hogy a korábbi hónapokban nagy készletfelhalmozás volt, és most ezen készletekből értékesítettek.

Az ipari termelés idén január-februárban 5,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Januárban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 4,3 százalékkal teljesítette túl az előző havit a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik