Alkohol (alkohol, részeg, bor, üvegek, részegség, szesz, )
Gazdaság

NGM: egyszerűbb lesz az új jövedéki törvény

A minisztériumban már megkezdték az ígéretek szerint az átláthatóság és korszerűség elvének megfelelő új szabályozó megalkotását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el – közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetője.

Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességéről az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek.

Már nem lehetett tovább toldozgatni a régit

Az NGM osztályvezetője a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévő jogszabályt módosításokkal már nem lehet korszerűbbé tenni. Az új jövedéki törvény keretjellegű lesz és a jelenlegi törvénynél egyszerűbben és átláthatóbban szabályozza majd a területet – mondta.

Demeter Zsuzsanna kiemelte: a most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerűsítését az indokolja, hogy az érvényben lévő jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást. Ezért egyszerűbb, átláthatóbb, egyszerűbben alkalmazható törvényre van szükség.

Jelezte: a kodifikáció során arra is tekintettel kell lenni, hogy az új jövedéki törvény más jogszabályok alkalmazását is érinti, A jövedéki törvényre ugyanis 72 jogszabály hivatkozik. Beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvénnyel kapcsolatos egyeztetések már megkezdődtek, példaként említette a Földművelésügyi Minisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

A kisüzemek szabályozása egyszerűbb lenne

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára örömét fejezte ki, hogy az új jövedéki törvény teljesen új szemléletű lesz, jobban figyelembe veszi majd a hatálya alá tartozó egyes ágazatok sajátosságait. A tárca álláspontja szerint az esetlegesen meglévő párhuzamos rendszereket – mind a bor-, mind pedig a pálinka termékpályán – egységesíteni kell. Továbbá fontosnak tartotta a kisüzemi tevékenység egyszerűbb külön szabályzását.

Font Sándor, az albizottság elnöke az olasz borimport ismételt erősödésére hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ez jelentősen zavarhatja a magyar piacot. A Magyarországra behozott olasz folyóbor mennyisége 2013-ban több, mint 500 ezer, 2014-ben több, mint 300 ezer, az idei év március közepéig pedig mintegy 50 ezer hektoliter volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.