Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás – bajos lehet az ellenőrzés

kisbolt(210x140).jpg (kisbolt, )
kisbolt(210x140).jpg (kisbolt, )

Kérdés, elhiszik-e majd az ellenőrök, hogy valóban a tulajdonos rokona áll a pult mögött, és ha nem, milyen bizonyítás lehet elégséges.

A blokkk.com szerint még nem sok szó esett arról, hogyan is fogják ellenőrizni a vasárnapi zárva tartást. Mert ugye minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. Úgy vélik, lesz némi bizonytalanság egyes kisebb-nagyobb apróság ellenőrzésében. Ezeket boncolgatták többek között.

Ki áll a pult mögött?

A boltzártörvény szerint az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárvatartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet. A kérdés mindössze annyi ezek után, hogy igazából ki is áll a zárvatartási időszakban a pult mögött, illetve hogy mondjuk Kis Istvánnak lehet-e Nagy Rozália a közeli hozzátartozója

Lajos helyett lehet Géza?

A vasárnap, munkaszüneti napon és éjszaka nyitva tartó üzleteknek be kell jelenteni ezt a tevékenységüket a jegyzőnek, így ezek köre könnyen felmérhető a fogyasztóvédelmi felügyelőség részéről. A bökkenő azonban rögtön az elején kezdődik, hiszen a fogyasztóvédelmi hatóságnak így éjszaka és vasárnap, valamint munkaszüneti napokon kellene ellenőriznie, ki is áll a pult mögött. Utólag iratok bekérésével nincs semmi értelme, ez könnyen belátható, hiszen ebben az esetben minden vétség szépen megkerülhető, elvégre hiába állt szabálytalanul Lajos a pult mögött, majd beküldik Géza papírjait, aki ezt megtehette volna. Persze, hogy majd a hatóság e tekintetben vajon mikor ellenőriz, ma még kifürkészhetetlen, de majd meglátjuk – írják.

És ha kétséges?

A tulajdonos személye könnyen megállapítható már az ellenőrzés előtt, a vállalkozások nyilvántartásaiból, akár társas vállalkozás, akár egyéni vállalkozó. A segítő családtag személyének ellenőrzésekor már lehetnek bonyodalmak – jegyzik meg. Kérdés az is, mikor válik kétségessé az ellenőrzés során, mely bizonyítási forma elégséges, a magánokirat vagy a közokirat, egy valószínű, az ellenőrzés során a fényképes azonosítás elkerülhetetlen a minden kétséget kizáró eljárás lefolytatásához.

Azt is felvetik többek között, vajon lesznek-e élelmesek, akik a megmaradt kevés kivételes helyen (busz-, vasúti pályaudvar, piac, vásár vagy éppen a benzinkút, esetleg a világörökség területén) eztán nyitnak majd üzletet, hogy azon kevesek között legyenek, akik kihasználhatják a vasárnapi szabad vásárt. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik