Gazdaság

Paks II: duplán titkosítják a beruházást

paks (paks)
paks (paks)

Már nem is 15, hanem inkább 30 évre szeretné garantálni a kormány, hogy ne lehessen részleteket megtudni az atomerőmű-beruházásról. Meg is szavazták iziben.

Paks II.

A titkosítás idejének megduplázásáról szóló módosító indítványt néhány órával azelőtt küldték csak szét, hogy pénteken reggel az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyalná az atomerőmű kapacitásbővítéséről szóló törvényjavaslatot. Az Origo bizottsági forrásból értesült arról, hogy 15 helyett 30 évre lenne titok a beruházás.

Szóval az orosz részvétel és a környezetvédelmi szempontok miatt eleve parázsnak ígérkező vita még nagyobb indulatokat szíthat, mint azt várni lehet. Hiszen már a 15 éves titkosítást is sokan bírálták, ráadásul a kormánypárt soraiból is – emlékeztetett a lap.

Közben pénteken reggel már el is kezdődött a Parlamentben a bizottsági tárgyalás, melyet élőben közvetítettek. Íme, hogyan reagáltak a pártok dióhéjban.

Hazaárulás, miegymás

Schiffer András (LMP) szerint Paks II. a hazaárulás minősített esete, amit Gulyás Gergely (Fidesz) rögtön vissza is utasított. A jobbikos Staudt Gábor meg azt mondta, nekik a bővítéssel nincs gondjuk, soha nem is volt, csak a titkosítással. Tuzson Bence (Fidesz-frakció, szóvivő) szerint az ellenzéknek sem volt gondja 2009 óta a bővítéssel…

Aradszki András kormánybiztos szerint egyébként csak azokat az adatok titkosítanák, amelyek nem sértenek nemzetbiztonsági érdeket. Persze tudjuk, hogy ebbe mi minden férhet bele. És kiemelte, hogy a projekt környezetvédelmi dokumentációja például nyilvános maradna.

Fodor Gábor (független) szerint energiabiztonságilag nincs értelme a Paks 2-nek, a létező atomerőművi blokkokat kell üzemeltetni, és a megújuló energiaforrásokra kell fókuszálni. Pedig anno ő is részt vett a bővítés előkészítésében.

Tóth Bertalan (MSZP) meg azt nem érti a titkosítással kapcsolatban, mi köze van a nemzetbiztonsághoz annak, hogy egy alvállalkozó mennyiért vállal el egy feladatot. Emellett a széles körű egyeztetést is hiányolta, pedig amikor a projekt előkészítéséről vol tszó, akkor ezt ígérték.

Széll Bernadett (LMP) pedig többek között emlékeztetett rá, hogy 500 milliárdnyi korrupciós kockázata van a projektnek, mint azt egy korábbi tanulmány kimutatta. Egyébként ő sem érti, hogyan képzeli a kormány a 30 éves titkosítást. Aradszki szerint meg épphogy ettől a törvénytől (titkosítás) lesz transzparens a beruházás…

Megszavazták

És aztán szavaztak, a szokásos forgatőkönyv szerint: ellenzéki javaslatok leszavazva, kormánypárti elfogadva. Vagyis 30 évig lesz titok, ami titok, ha a parlament is rábólint arra, amit a bizottság elfogadott.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik