Gazdaság

Lázárék titkosították Paks II. szerződéseit

Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)
Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)

A Miniszterelnökségnek esze ágában sincs adatokat kiadni a paksi üzletről, ezért intézkedtek, hogy az adatkiadást ne is lehessen kérni.

Kapcsolódó cikkek

Tavaly decemberben írták alá a Paks II. építésére vonatkozó konkrét szerződéseket, magyar részről a Miniszterelnökség fennhatósága alá sorolt MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. írt alá, orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég.

Három szerződésről van szó, mely az új reaktorblokkok tervezésének, gyártásának és építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzíti.

Információkiadás helyett titkosítás

Az Energiaklub december 16-án a szerződések nyilvánosságra hozatalát kérte a magyar féltől. A levélben írt kérésükre a Pakskontroll.hu közlése szerint az a válasz érkezett, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mert azokat a Miniszterelnökség „Titkos!”-nak minősítette.

Noha a válaszlevél arra nem tér ki, hogy a minősítés hány évre szól, a szervezet szerint az erre vonatkozó törvény (2009. évi CLV) szerint a titkosítási időtartam akár 30 év is lehet.

Mit lép erre az Energiaklub?

Az ügyben az Energiaklub a TASZ-szal közösen titokfelügyeleti eljárást kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, bár hatékonynak éppen nem nevezhető.

Ők ugyanis csak bejelentést tehetnek, a Hatóság pedig eldönti, hogy kivizsgálja-e, hogy a titkosnak minősítés megfelelt-e a jogszabályi követelményeknek és a bejelentőnek az ügyben ezek után semmi joga nincsen.

A szerződések megismerhetősége olyan közügy, mely kiváló alkalom arra, hogy a Péterfalvi Attila vezette hatóság bebizonyítsa, hogy valóban független és az általa védendő alapjogok érdekében jár el – jegyezte meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik