Gazdaság

Paks – még drágább lehet az orosz bővítés

putyin (putyin)
putyin (putyin)

Putyin keddi budapesti látogatásán elméletileg nem lesz téma az atomerőmű-beruházás, hacsak nem arról van szó, hogy az eredeti terv borul, Ami nem kizárt.

Azt boncolgatta a Népszabadság, hogy vajon mi lehet a keddi Putyin-látogatás valódi célja. Az Orbán által beharangozott kulturális, oktatási és regionális témájú megállapodások ugyanis nem feltétlenül igényelnék az elnöki vizitet.

Ma keletről fúj a szél

Aztán ott vannak még a gázszerződések: azt már kormányforrásból lehet tudni, hogy új, hosszú távú megállapodásról nem lesz szó, csak a jelenlegi meghosszabbításáról. De a meghosszabbítás meg igazából csak 2018-ban esedékes, emlékeztetett a lap.

Aztán ott van még Paks II., amivel kapcsolatban a szerződés megköttetett, tehát elvileg nincs tárgyalnivaló. Hacsak nem arról van szó, hogy máris felborult az eredeti elképzelés. Ami nem kizárt, mert míg Oroszország egy évvel ezelőtt 42 rubelért jutott egy euróhoz, most 72 rubelt kell adnia. Márpedig a paksi beruházás az oroszok által biztosított euróhitelre épül. Vagyis lehet, hogy újra kell gondolni a 4000 milliárd forintos beruházás főbb számait.

De az is lehet, hogy Tóbiás József találta a fején a szöget, aki szerint Putyin a látogatással azt akarja demonstrálni, hogy nincs konfliktusban az uniós tagországokkal. Máshol ugyanis lemondták a vele tervezett tárgyalásokat. A részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik