Gazdaság

Ami belerondít a remek növekedési adatba

Nagyito(210x140).jpg (nyagyító, )
Nagyito(210x140).jpg (nyagyító, )

Pénteken az elemzőket is meglepő GDP-adatok jöttek a KSH-tól. Ha azonban más dimenzióban nézzük a teljesítményünket, az derül ki, hogy nincs ok különösebb örömre.

Remek GDP-adatok jöttek ki pénteken, amelyek még az elemzők előzetes várakozásait is felülmúlták. A KSH első becslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2014 IV. negyedévében 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Varga Mihály is sietett ezt a remek hírt kommentálni, amikor közölte: stabil és erős a növekedés Magyarországon.

A 444.hu szerint azonban érdemes más szemszögből is megvizsgálni az EU-ban is élen járó magyar növekedést. Ábrákkal mutatják, hogy bár Magyarország hatalmas alulteljesítő volt, 2013 eleje óta viszont egész gyorsan zárkózott vissza arra a növekedési pályára, amiről még 2006-2007 körül letért. Viszont így is igaz, hogy nyomába sem érünk a lengyel vagy szlovák növekedésnek.

A másik gond, hogy a forint közben elég sokat gyengült. Ezért ha egymással valóban összemérhető módon, euróban (vagy PPS-ben) nézzük az egy főre jutó GDP-t, akkor az derül ki, hogy továbbra is leszakadóban vagyunk – állapítják meg.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik