Gazdaság

Megint gyászosan teljesített az építőipar

epitoipar-utepites(210x140).jpg (útépítés, út, építőipar, aszfalt,)
epitoipar-utepites(210x140).jpg (útépítés, út, építőipar, aszfalt,)

Bár a tavalyi évben összességében tíz százalék felett bővült az iparág teljesítménye, decemberben már visszaesést mért a statisztikai hivatal.

Az ipar viszont jól húzott

2014. decemberben az építőipar termelése 2,2 százalékkal alacsonyabb volt a 2013. decemberinél. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 4,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeknél viszont még 1,2 százalékkal képes volt nőni. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a decemberi termelés volumene még gyászosabb: 6,4 százalékkal elmaradt a novemberitől és ezen belül az épületek építése ágazat termelése 0,9, az egyéb építményeké 3,7 százalékkal csökkent 2014. novemberhez viszonyítva.

Novemberben már látni lehetett, hogy gyülekeznek a viharfelhők. Akkor már csak feleannyira nőtt csak az építőipar termelése éves szinten, mint egy évvel korábban. Októberhez képest pedig szintén csökkent a teljesítmény. Ráadásul jelentősen megcsapappant az új szerződések száma is, ami most is jellemző.

Az év egészében a termelés 14,2 százalékkal volt magasabb, mint 2013-ban. Ezen belül az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal bővült. A növekedés továbbra is az ipari, egészségügyi, illetve oktatási célú épületek építésének köszönhető. Az egyéb építmények építése 24,8 százalékkal emelkedett a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén végzett munkákból eredően. Vagyis főleg az uniós beruházásoknak köszönhető a növekedés.

Megzuhant az új szerződések száma

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) decemberben 3,1 százalékkal maradt el a 2013. azonos időszakitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 0,3 százalékkal emelkedett, az építőipari termelés több mint négytizedét adó speciális szaképítés ágazaté pedig 3,3 százalékkal csökkent a 2013. decemberihez képest.

A 2014 decemberében kötött új szerződések volumene 43,9 százalékkal kisebb volt a 2013. azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 30,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50,0 százalékkal maradt el a 2013. decemberitől.

Az új szerződések elmúlt hónapokban bekövetkezett visszaesése következtében az építőipari vállalkozások év végi szerződésállományának volumene 16,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,7, az egyéb építményeké 18,8 százalékkal alacsonyabb a 2013. véginél. Az év egészében az építőipari vállalkozások 17,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2013-ban.

Árak

Az építőipar termelői árai 2014 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,4, az egyéb építmények építése ágazatban 1,3, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,2 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,4 és 2,3 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,4 százalékkal voltak magasabbak.

Az építőipar termelői árai 2014-ben átlagosan 2,1 százalékkal emelkedtek.

Trendforduló előtt

Óbuda Group építőipari kivitelező cégcsoprt elnöke, Lipcsei Gábor kommentárja szerint már mintegy fél éve látható, hogy az építőipari bővülés kizárólag az egyéb építmények főcsoportnak, azaz az infrastrukturális és közműberuházásoknak köszönhető, azon belül is első sorban az előző uniós finanszírozási ciklus végén felgyorsult forráslehívásoknak.

Az egyéb építmények építményfőcsoport ugyan decemberben tavalyi bázison mérve még kis mértékben, 1,2 százalékkal növekedett, de a 2010-es bázison mérve már látszik, hogy a trend megfordult. Az épületek főcsoportban már 2014 szeptembere óta egyik hónapban sem haladta meg a termelés az előző év azonos időszakának kibocsátását, decemberben is csak a bázis 95,1százalékát érte el – jegyezte meg.

A lakáspiac alig mérhető növekedése nem tudja kompenzálni ezt a visszaesést, ezen belül is csak a használt lakások iránti kereslet bővülése érzékelhető. A már lezárult állami nagyberuházások hatása korábban hosszú ideig érzékelhető volt az épületek építése építményfőcsoportban, azonban az újonnan bejelentett állami nagyprojektek még nincsenek kivitelezési szakaszban.

Az elkövetkező időszak kibocsátását azonban elsősorban a meglévő szerződésállomány alakulása és az új szerződések értéke határozza meg. Mindkettő volumenében az utóbbi hónapokban drasztikus visszaesést tapasztalhattunk, ami az építőipar egészére nézve 2015-re megtorpanást vetít előre. A szeptemberig tartó uniós elszámolási időszak miatt ennek hatása várhatóan időben elhúzódva jelentkezik, de a tendenciák alapján a 2014-es év teljesítményét számottevően nem haladja meg az ágazat.

Trendfordulót az egyes építményfőcsoportokban különböző folyamatoktól várhatunk: az egyéb építmények, azaz az infrastrukturális és közműberuházások esetében az előző uniós ciklus utolsó két évében tapasztalt lehívási ütemhez hasonló intenzitású forrásbevonás eredményezhetne fellendülést. Mind az épületek, mind az egyéb építmények építményfőcsoport teljesítményére az előző évek ipari nagyberuházásaihoz mérhető befektetések megjelenése lehetne pozitív hatással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik