Üzleti tippek

EKAER: A fuvarozókra utazik a NAV

Az áfacsalások visszaszorításának újabb eszköze az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, az EKAER, amely számtalan kérdést vet fel a cégek részéről. A legfontosabb információkat az RSM DTM foglalta össze.

Az EKAER regisztrációs rendszer már az elindulása óta eltelt néhány hétben is finomodott, de a bevezetésével így is jelentősen növekedtek a cégek adminisztrációs terhei. A jelenlegi EKAER rendszerben a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy egy, a gyakorlatba tévesen átültetett joghelyből vagy egy el nem oszlatott bizonytalanságból származó hiba a későbbiek során már nem lesz orvosolható.

„Eddigi tapasztalataink szerint és az idő szűkössége miatt a február 1-ig terjedő időszak várhatóan nem lesz elegendő, hogy a cégek felkészüljenek az elmúlt húsz év során legtöbb kockázatot hordozó új rendszer bevezetésére. Mindezek alapján létfontosságú lenne, hogy meghosszabbítsák a felkészülési időt” – emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere.

Kit terhel a bejelentési kötelezettség?

Több szereplőt is érint: így a címzettet, vagyis a termék megrendelőjét, az átvevőt, a feladó, illetve a felrakodást végző szereplőket.

Fotó: Shutterstock

Szerződésben érdemes rögzíteni, hogy kinek milyen kötelezettsége van

Annak érdekében, hogy a regisztráció hatékonyan megvalósuljon összehangolt működés szükséges az érintett szereplők között. „Hogy egyértelmű legyen kinek, mikor mit kell bejelentenie, érdemes szerződésben rögzíteni, hogy a termék átvevőjére – ha ez harmadik fél – milyen EKAER bejelentési kötelezettség hárul a szállítás teljesítésekor, és mindehhez a szükséges jogosítványokat meg kell adnia az EKAER online felületén is” – összegezte a szakértő.

Erre figyeljen a regisztrációs számnál

A 15 jegyű EKAER-szám igénylését az EU-ból érkező vagy oda irányuló fuvar indításáig meg kell tenni, néhány adat módosítható a regisztrációt követően, mindaddig, amíg a fuvar átvételi helyre érkezését be nem jelentették. Az EKAER-szám rendszám nélkül is igényelhető, azonban ezt az adatot mindenképpen meg kell adni – legkésőbb a fuvarozás megkezdéséig.

Az EKAER-pozíció zárására a külföldről érkező szállítmány megérkezését követő munkanapon vagy az itthonról induló szállítmány felrakodásának megkezdéséig van legkésőbb lehetőség. „A fordítottáfa-körbe tartozó termékek esetén sem lehet az EKAER bejelentési kötelezettség alól mentesülni. Az EKAER-szám 15 napig érvényes, amin belül a szállítmánynak meg is kell érkeznie a kirakodási helyre” – tette hozzá Hegedüs Sándor.

Kik kaphatnak mentességet?

A piaci szférát érintő mentességek köréből kiemelendő a jövedéki adóról szóló törvény szerinti termékek – alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, dohánygyártmány, szárított dohány, ellenőrzött ásványolajtermék, bioetanol, biodízel és E85 – szállítása. Mivel itt már egyéb regisztráció történik, ezekre a termékekre nem kell EKAER-számot igényelni.

Mentesül a regisztráció alól az adózó, ha az általa feladott vagy részére útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege а 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke а 2 millió forintot nem haladja meg. Illetve ha az útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos élelmiszer tömege а 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke а 250 000 forintot, egyéb kockázatos termék tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.

Vigyázzon, könnyen kikerülhet a mentességből!

„Fontos arra is figyelni, hogy bár a törvény szövegében a vagy kötőszó szerepel a NAV által kommunikált jogalkotói szándék szerint vélhetően az egyik határérték átlépését követően a fuvar már kikerül a mentes körből”– hangsúlyozta Hegedüs Sándor.

A minősített adózók mentesülhetnek a biztosítékadás alól

A kockázatos termékek körébe tartozó EU-n belüli termékbeszerzéshez, illetve az első belföldi adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódóan az adózónak biztosítékot kell adnia. A biztosíték mértéke a megelőző 60 nap, meghatározott EKAER-es tranzakciók értékének minimum 15 százaléka. Ha nincs megfelelő biztosíték, az adózó nem juthat EKAER-számhoz. A biztosíték letétként vagy bankgarancia útján teljesíthető. A minősített adózói adatbázisban és a legalább 2 éve működő köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő adózók mentesülhetnek a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

„A 15 százalékos letét és az áfa finanszírozása már önmagában is elég jelentős pénzügyi terhet ró a cégekre és cash-flow tervezésükre. Emellett érzékeny kérdést vet fel, hogy a biztosítékkal szemben az adóhatóság egyéb adónemben fennálló követelését érvényesítheti” – hívta fel a figyelmet az RSM DTM szakértője.

“Ha a letéti összeg nem érkezik meg, vagy a garanciát a NAV nem veszi nyilvántartásba, akkor a vállalkozás nem fog tudni EKAER-számot kérni a kockázatos termékeivel folytatott ügyletre. Itt különösen a garancia nyilvántartásba vétele lehet izgalmas, mivel a jelenlegi jogszabályok ennek ügyintézési idejét nem rendezik” – tette hozzá.

A szankcionálható kört is kiterjesztették

Nemcsak a bejelentés elmaradása, de a hibás vagy valótlan adatokkal, illetve hiányosan teljesített regisztráció esetén is kivethető a mulasztási bírság, amelynek összege az igazolatlan eredetű áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik