Gazdaság

Új vizsgálat indult a Tesco ellen

tesco (tesco, )
tesco (tesco, )

A brit áruházláncokat felügyelő ombudsman kezdett vizsgálatot a Tesco beszállítókat érintő kereskedelmi gyakorlatáról – derül ki a CNBC cikkéből.

A brit élelmiszerfelügyelet (GCA) vezetője, Christine Tacon kijelentette: megalapozott a gyanúja, hogy a Tesco megszegte a beszállítókra vonatkozó szabályozást. Az előre láthatóan kilenc hónapig tartó vizsgálat középpontjában a törölt kifizetések állnak, és arra is fókuszálnak majd, hogy kért-e fizetséget a Tesco a beszállítóktól, hogy jobb helyre helyezzék el a termékekeiket – írja a CNBC.

A Tesco vezetői jelezték, hogy szorosan együttműködnek a hatóságokkal. Egy belső vizsgálatot már indítottak a vállalatnál, amelyben ők is aggodalmat keltő megállapításra jutottak, ennek eredményeit megosztották a hatósággal.

 

Az utóbbi időben nehéz helyzetben ven a Tesco, a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója tavaly október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (110 milliárd forinttal) becsülte túl. Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést. A cég a vizsgálat elindításával egy időben bejelentette, hogy több más vezető munkatársa mellett felfüggesztett állásából négy igazgatót.

Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) közölte, hogy bűnügyi eljárás indult a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

A szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett teljes gazdálkodási fordulat jegyében a cég bejelentette, hogy megszünteti 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik