Gazdaság
tesco(960x640).jpg (tesco)

A Tesco megállapodott a szakszervezetekkel

Lezárultak az egyeztetések a Tesco és a dolgozóit képviselő szakszervezetek között a boltbezárások által érintett munkatársak jövőbeni lehetőségeiről - derül ki az áruházlánc közleményéből. A Tesco eredeti szándékával összhangban az érintett kollégák túlnyomó többségének új pozíciót kínál. 

Korábban a témában:

Kedden lezárultak a Tesco és a munkavállalóit képviselő szakszervezetek közötti egyeztetések. Az intenzív tárgyalássorozat január 20-án indult, azt követően, hogy a Tesco bejelentette 13 magyarországi üzletének bezárását. Akkor a vállalat azt a célt fogalmazta meg, hogy a lehető legtöbb érintett kollégának a Tescón belül új lehetőséget találjon.

Viszont…

A dolgozók több mint 70 százaléka marad

Az egyeztetések mind a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével mind pedig a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével a nyitott és őszinte kommunikáció, illetve valódi partneri együttműködés jegyében zajlottak – áll az áruházlánc közleményében.

A Tesco és a szakszervezetek közötti megállapodás értelmében az érintett, és jelenleg aktív státuszú munkatársak több mint 70 százalékának, 350 főnek tudnak új álláslehetőséget felajánlani a Tescón belül.

Ők egy másik áruházban, vagy a Tesco valamelyik logisztikai központjában folytathatják a karrierjüket. Nekik a következő néhány napon belül lesz lehetőségük eldönteni, hogy elfogadják-e a felajánlott pozíciót és a Tescónál maradnak, vagy a vállalaton kívül keresnek másik lehetőséget.

Akik maradnak

Akik elfogadják az ajánlatot és az új pozíciót, a munkafeltételeik megváltozására való tekintettel a vállalattól egy egyszeri támogatást is kapnak. A megállapodás értelmében a Tesco minden érintett, összesen 17, megváltozott munkaképességű munkavállalójának ajánlatot tett a továbbfoglalkoztatásra, csakúgy, mint minden az öregségi nyugdíjkorhatár előtt állók kollégának is.

És akik nem

A Tesco 60 kollégájának nem tud a vállalaton belül új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a vállalaton kívül keres új lehetőséget, és közülük többek kiléptetése vagy folyamatban van, vagy már elhagyták a vállalatot. Az érintettek közül 66-an tartós távollévők, például betegállományban vannak, vagy szülési szabadságukat töltik. Ők továbbra is állományban maradnak.

A Tesco, korábbi ígéretének megfelelően támogatja azokat a munkatársait is, akiket nem tud tovább foglalkoztatni. A számukra összeállított juttatási csomag túlmutat a törvény által elvártakon; azokat plusz egy hónap jövedelemmel egészíti ki. Ezen túl speciális képzésekkel és állásbörzével is segíti álláskeresésüket.

Mindent elkövetnek a dolgozókért az ígéret szerint

Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója elmondta:
„Ahogy azt a boltbezárások bejelentésekor is kiemeltük, mindent elkövetünk, hogy az érintett 566 munkatársunk számára a lehető legjobb megoldást tudjuk felajánlani. Örülünk, hogy a kollégákat képviselő szakszervezetekkel hasznos, őszinte és konstruktív párbeszédet tudtunk folytatni, melynek során mindegyik fél a dolgozók érdekeit tartotta szem előtt.

Nagyra értékelem, hogy ilyen partnereink voltak az egyeztetések során, s az eredetileg meghatározott alapelveinknek megfelelően, vagyis a törvény által elvárt juttatásoknál kedvezőbb feltételekkel köszönünk el azoktól, akiknek sajnálatos módon nem tudtunk új pozíciót felajánlani. Bízom benne, hogy ez a példaértékű egyeztetés-sorozat egy új és őszinte párbeszéd kezdetét jelenti mindkét szakszervezettel.”

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.