Gazdaság

Varga szerint sínen a gazdaság-élénkítés

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Varga Mihály)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Varga Mihály)

A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: minden idők legnagyobb beruházási programja indulhat Magyarországon az új uniós források felhasználásával.

Az új uniós költségvetési ciklus forrásai révén minden idők legnagyobb gazdaság-élénkítő programja indulhat Magyarországon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibővített orosházi üzemcsarnokának átadásán kedden.

A kanadai érdekeltségű, mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cég ötmilliárd forintból fejlesztette Orosházán üzemcsarnokát, amihez a dél-alföldi régióban több telephellyel is rendelkező vállalat közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

Az uniós források új lökést adhatnak

A miniszter felidézte, hogy a következő hét évben a hazai társfinanszírozással együtt 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás érkezik Magyarországra. A Magyarországon működő nagyvállalatok szavai szerint kedvezőnek tartják a magyar növekedési kilátásokat, pozitívan értékelik az elmúlt években lezajlott változtatásokat, ezért hosszú távra tervezik jelenlétüket.

A magyar kormány célja pedig az, hogy megőrizze a gazdaság növekedésének tavalyi lendületét – mondta. Közölte: tavaly több mint 4700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ezzel Magyarország tőkevonzó képessége 2014-ben tovább erősödött. A GDP-arányos külföldi működőtőke-állomány a régióban messze Magyarországon a legmagasabb – húzta alá.

A magyar-kanadai gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: a Kanadába irányuló magyar export 2012-ben több mint 30 százalékkal, 2013-ban 5,5 százalékkal bővült. Elsősorban a gépek, berendezések, járművek és élelmiszerek kivitele nőtt meg. Kanada számára Magyarország a 12. legfontosabb befektetési célpont, Kelet-Közép-Európát tekintve azonban az első – hangsúlyozta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik