Gazdaság

Orbán rekordot akar felállítani

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A miniszterelnök azt szeretné, ha az utolsó centig lehívnánk a még a 2007-2013-as időszakra rendelkezésre álló uniós pénzeket. Szerinte ez nem lehetetlen küldetés, még akkor sem, ha eddig egyik országnak sem sikerült.

Nem fordult még elő az unió történetében, hogy egy ország száz százalékig felhasználta volna a rendelkezésére álló közösségi pénzeket. Magyarország most mégis erre készül, s a hivatalos kommunikáció szerint megvan rá az esély – írta a Figyelő.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közelálló informátoraik legalábbis arról tájékoztatták a lapot, hogy Orbán Viktor első számú kormányzati teendőnek nevezte az idén az EU-támogatások maximális megszerzését.

Nagy a nyomás a minisztériumokon

Hogy ezt elérjék, a kabinet akciótervet készített, az érintett tárcák pedig az elkövetkező héten részletes kifizetési ütemtervet dolgoznak ki. Számukra egy kis negatív ösztönzőt is bevetettek.

A lap szerint ugyanis ha hibáznak, vagy olyan fejlesztést menedzselnek, ami nem valósul meg időben, s emiatt euro-százezrek úsznak el, 2016-ban annyival csökken a költségvetési támogatásuk, amennyi pénzt a hibájukból bukik Magyarország.

Hogy a terv teljesüljön, 30-50 százalékkal emelik az uniós pályáztatással foglalkozók létszámát is, vagyis több száz szakembert akarnak felvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik