Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás: a kisboltost is büntetik

Alapesetben nem lesz éjjel-nappali cigibolt, sem vasárnapi dohányvásárlási lehetőség. Az eddig nyitva tartó kisüzletek pedig nem biztos, hogy meg tudják majd oldani rokoni stábbal a vasárnapi, éjjeli nyitva tartást.

Több ponton is változtatna két fideszes módosító indítvány az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó KDNP-s törvényjavaslaton. Szigorítás és enyhítés is van benne.

Ettől független a véleményünk: erősen kétséges, hogy csak a nagyboltokat leckéztetik-e meg a tervezett korlátozásokkal.

A nyitva tartás korlátozása miatt

Karácsonyon kívül csak évente egy vasárnapi nyitva tartás

A Szatmáry Kristóf, a nagyobbik kormánypárt képviselője által csütörtökön este benyújtott módosító indítvány a törvényjavaslat címét is megváltoztatná: az üzletek nyitva tartásáról helyett a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szólna az előterjesztés.

A módosító javaslat az eredeti előterjesztésben szereplő öt helyett már csak egy vasárnap biztosítana lehetőséget a kereskedőnek arra, hogy saját döntése alapján nyitva tartsa üzletét.

A parlament honlapján közzétett módosítás ugyanakkor engedélyezné az üzletek adventi – a december 24-ét megelőző négy vasárnap – nyitva tartását reggel 6 és este 10 között.

Ilyen lesz az életünk

400 helyett 200 négyzetméter lenne a határ

A javaslat a családi kisvállalkozások működését továbbra sem akadályozná, ugyanakkor 400 négyzetméter helyett 200 négyzetméterben húzná meg az árusítótér felső határát a korlátozással nem érintett üzleteknél. A tulajdonosokat pedig nemcsak akkor engedné nyitva tartani, ha többségi tulajdonuk van az üzletben, hanem akkor is, ha minimum egyötödnyi a részük a cégben. És természetesen az ő családtagjaik is bevonhatóak lennének a vasárnapi munkavégzésbe.

A módosító indítvány bővítené továbbá a kivételek körét: a világörökségi területen található üzletekre és a vendéglátóhelyekre például nem vonatkozna a tilalom.

A cigiboltok sem lesznek nyitva alapesetben

Egy másik, Szatmáry Kristóf és Lázár János (Fidesz) által szintén csütörtökön este benyújtott módosító javaslat szerint a dohányboltok sem tartoznának a kivételek közé, tehát rájuk is vonatkozna a vasárnapi nyitva tartás tilalma. És a többi napon is csak reggel 6 és este 10 között lehetnének nyitva. Így megszűnhet az éjszakai dohányvásárlás lehetősége is.

Indoklásul azt írták, cél, hogy minél kevesebben dolgozzanak vasárnap. S hogy а dohányboltokat ezen fő célkitűzésnél elsősorban а munkavállalók védelme, de egészségpolitikai megfontolásokból sem kell kivételként kezelni.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A kisboltosokat is megszívatják

A módosítóktól eltekintve azon gondolkodtunk, vajon, mennyiben jelent felmentést a kisbolt-tulajdonosnak a rájuk vonatkozó enyhítés. Vagyis hogy maguk, és családtagjaik nyitva tarthatnak akkor is, amikor a nagyok nem.
Gyakorlatias oldalról közelítve a kérdést, úgy látjuk, nem feltétlenül teljesül, hogy a kisboltokat helyzetbe kerülnének a multikkal szemben. Mire gondoltunk? Arra, vajon mennyire jellemző ma, hogy maguk az üzlettulajdonosok állnak a pult mögött, vagy a kasszában, és szolgálják ki a vevőket.

Vasárnapi zárva tartás

A szektort jól ismerő forrásunk azt mondta, hogy nemigen. Főleg egy majdnem kétszáz négyzetméteres boltban nem jellemző, de a kisebbekben sem. Inkább alkalmazottak dolgoznak.

Végeztünk egy mini kutatást is, érdeklődtünk „kisboltokban”, hogy náluk mi a helyzet. Az alkalmazottak azt mondták, szinte csak az irodában dolgozik a tulaj. Volt, ahol hozzátették, talán a pénztárgépet sem tudja kezelni, merthogy még sosem látták, hogy kasszázna. Persze ezt a hiányosságot gyorsan be tudja pótolni, ha márciustól maga állna be blokkolni vasárnap.

Az egyik üzletben azt is elkotyogták, hogy a tulajnak nem egy boltja van, hanem kettő, és jelenleg mindkettő vasárnap is nyitva tart. Viszont mindkettőben legalább 3 ember kell egy műszakba (egy a felvágottas pultba, egy a pénztárba, egy pedig az eladótérbe). Az alkalmazottak azt mondták, nehezen tudják elképzelni, hogy akár az egyik boltban is be tudná vállalni a boltos és családja a vasárnapi nyitva tartást. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, ez nem csak ebben a kisboltban okozhat problémát.

Cigi sem lesz vasárnap?

Az, hogy a dohányboltok sem tartoznának majd a kivételek közé, azt jelentheti, hogy (mivel ezek zöme 200 négyzetméter alatti üzlet) a zárva tartási időszakban (vagyis vasárnap, és éjjel) nyitva lehetnek elvileg. Feltéve, hogy a tulaj, vagy a családtagja dolgozik.

De kiindulva abból, hogy milyen sok embert kerestek a dohányboltok az induláskor, feltételezzük, hogy sok helyen alkalmazottak látják el a napi nyitva tartást. Főleg olyan tulajdonosoknál, akik több koncessziót is elnyertek. Kérdés, hogy ők meg tudják-e, meg akarják-e majd oldani családon belül a vasárnapi (vagy éjszakai) nyitva tartást. A piaci rés meglesz, az biztos.

Kérdés, hogy túlélik-e a ma még vasárnap, vagy éjszaka is nyitva tartó kisboltok, ha a jövőben családi kapacitás hiányában kiesik nekik ez a forgalom. És ha nem, mi lesz velük, és az alkalmazottaikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik