Vasárnapi zárva tartás: súlyos gazdasági károkat jósolnak

A szervezet szerint a CBA-Coop-Reál üzletláncok nyilatkozatai nélkülözik a realitást a vasárnapi nyitva tartás korlátozása ügyében. Tízezres kirúgások, elképesztő forgalomcsökkenés - ez jöhet a bevásárlóközpontok szerint

Korábban a témában:

Állásfoglalást adott ki a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) az üzletek nyitva tartását korlátozó törvénytervezettel, valamint az elmúlt napok sajtóközleményeivel kapcsolatban.

Irreális álláspontok

Az MBSZ szerint a CBA-Coop-Reál üzletláncok korlátozást támogató nyilatkozatai minden szakmai alapot nélkülöznek, ezért álláspontjuk távol áll a piacgazdaság realitásaitól. Mint írják, egy működő piacgazdaságban fejlesztésekkel, beruházásokkal, hatékonyság növeléssel és ezek eredményeként versenyképes árakkal, valamint minőségi szolgáltatásokkal kell operálniuk a szereplőknek. Ezen tényezők piacbefolyásoló jogalkotással történő helyettesítése nem csak a versenytársakat, hanem mindenekelőtt a fogyasztókat károsítja meg – hangsúlyozzák.

A nagyobb hatékonyságú, kedvelt üzletközpontokból mesterségesen, a jelenleg is drágább és várható monopol helyzetük következtében még drágábbá váló kis üzletekbe kívánják terelni a forgalom egy részét. Ez a beavatkozás néhány szereplőt kivéve mindenki másnak, kiemelten a vásárlóknak, de még a költségvetésnek is káros – teszik hozzá.

Egyszerűen megoldható a nyitva tartás

Az MBSZ úgy látja, a benyújtott törvénytervezet a kereskedők, a munkavállalók és a családok szempontjából egyaránt diszkriminatív, mert a dolgozók tömegeit zárná el a munkavégzés és a jövedelemszerzés lehetőségétől, másokat viszont akár kiemelkedően kivételezett helyzetbe is hozhat.

Szerintük a 400 négyzetméter alatti üzletek – gyakorlatilag korlátlan- nyitva tarthatósága nagymértékű beavatkozás a piaci viszonyokba és rendkívül diszkriminatív is lenne. A tulajdonosok és segítő családtagjaik munkavégzésének feltételként szabása nem jelent komoly akadályt a kivételezett üzletek nyitva tartása tekintetében, mivel azt a tervezet meglehetősen tágan értelmezi, ezért egy-egy üzletre vonatkozósan a működtetés egyszerűen megoldható lenne – olvasható a közleményben.

A törvénytervezet vonatkozó pontja szerint kormányrendeletekkel gyakorlatilag minden korlátozás vagy komolyabb indoklás nélkül további, már négyzetméterhez vagy profilhoz sem kötött kivételek is bármikor tehetők. A potenciális vásárlók közül a tervezet éppen az aktív, többkeresős, sokat dolgozó és családos emberek választási lehetőségeit korlátozná tömegesen. Akiknek viszont bármilyen okból nem szimpatikus vagy – élethelyzete miatt – nem szükséges a vasárnapi nyitva tartás, annak jelenleg sem kell élnie ezzel a lehetőséggel – írják.

20 ezer elbocsátás

A vásárlók mellett az egyik legfontosabb és legdrasztikusabban érintett közösség a kiskereskedelemben dolgozók többszázezres tömege lenne az MBSZ szerint.

A munkáltatókat és üzemeltetőket képviselő szervezetek egybehangzó szakmai véleménye, hogy elfogadása esetén a tervezett intézkedés legalább 15-20 000 dolgozó azonnali elbocsátását vonja maga után, további 15-20 000 munkavállalót pedig a csökkenő bérek miatt érintene a változás hátrányosan

Az 530 000 fő kereskedelmi alkalmazott a jelenlegi szabályok ismeretében választott szakmát, hivatást. Egyetértünk azzal, hogy biztosítani kell számukra a hétvégi munkavégzéssel szerezhető plusz jövedelemszerzés lehetőségét. Ugyanakkor megfelelő szabályozással biztosítani lehet az érintetteknek a szabad választás és a jelenleginél is előnyösebb bérezés lehetőségét – jegyzik meg.

A vásárlóknak kell a vasárnap

Az álláspont szerint, a bevásárlóközpontokat látogatók jelenlétükkel minden hétvégén „népszavazással is felérő szintű választ adnak” a vitatott kérdésekre. Hozzáteszik: a XXI. század korszerű szolgáltató és vásárlási helyszíneit a nagyközönség megkedvelte, mivel ott a látogatók mindig kellemes, biztonságos, rendezett és kulturált körülmények között vásárolhatnak és intézhetik egyéb ügyeiket, tölthetik el szabadidejüket. A bevásárlóközpontok a legtöbb esetben, a jó megközelíthetőség, a komplex szolgáltatások és a kellemes környezet miatt, a fiatalok és a családok találkozóhelyeiként, fedett szabadidős létesítményekként is funkcionálnak – mutatnak rá.

Az MBSZ által mért adatok szerint a bevásárlóközpontokat a látogatók 11-16 százaléka kifejezetten vasárnap keresi fel. Ezen belül, a 3 fős vagy annál nagyobb, hétköznap magas óraszámban dolgozó háztartások bizonyítottan a hétvégi bevásárolásokat preferálják. A szövetség szerint durva egyszerűsítés és hiba a problémakört az élelmiszer- és diszkont láncok – egyébként szintén magas – látogatottságára egyszerűsíteni. Érintett területek még többek között a ruházat, bútor, barkács és autókereskedelem is.

Durva beavatkozás a privát szférába

A vasárnapi nyitva tartás korlátozása indokolatlan beavatkozás lenne az emberek privát szférájába is – véli az MBSZ. Ma legalább minden ötödik magyar állampolgár vasárnap is intézi vásárlásait, és semmilyen kivételezett gazdasági vagy ideológiai érdek nem indokolhatja, illetve korlátozhatja, hogy több millió ember hol és mivel tölti a szabadidejét – fogalmaznak a közleményben.

Amennyiben a tervezett szabályozás miatt a vasárnapi bevásárlási lehetőség megszűnik, úgy a forgalom szempontjából most is erős szombati nap és a csúcsforgalommal is terhelt péntek délután válik még zsúfoltabbá. A vasárnapi nyitva tartás, illetve vásárlás jelenleg is csak egy lehetőség minden kereskedő és polgár számára – szögezik le.

És a számok

Az MBSZ szerint Magyarországon 530 ezren dolgoznak az ágazatban, amely 8 000 milliárd forintnál nagyobb kiskereskedelmi forgalmat realizál, tehát az egyik legnagyobb GDP előállító, a legnagyobb áfabefizető és a legtöbb munkavállalót foglalkoztató ágazat. A határ közeli városok központjaiban és Budapesten is jelentős idegenforgalmi bevétel kieséssel kell számolni a vasárnapi zárva tartás bevezetése esetén (statisztikai adatok alapján ez évben 350-360 milliárd Ft per év bevételt jelent), mert rendkívül magas az egyetlen napra, bevásárolni hazánkba érkező külföldiek száma (kb. 28-30 millió fő per év).

A szövetség álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozása és bármilyen versenyszabadságot korlátozó intézkedés több tekintetben és összességében is súlyos gazdasági károkkal járna Magyarországon.

Az MBSZ közel 2 millió négyzetméteren működő 35 bevásárlóközpontot és 119 hipermarketet, valamint az azokban dolgozó közel 70 000 főt képviseli. Közvetíteni kívánja ugyanakkor annak a közel 2 millió állampolgárnak a véleményét is, akik egy átlagos vasárnapi napon is vásárolnak, vagy csak látogatják a központokat, de mindenképpen a jelenlétükkel szavaznak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása ellen – áll a közleményben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.