Gazdaság

Jóval olcsóbb is lehetne a benzin

benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)
benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)

A nyersolaj árának csökkenése miatt szerdától több mint három éve nem látott szintre csökken az üzemanyagok ára. De ha ebből indulunk ki, sokkal kevesebbet is kérhetnének a kutakon.

Az Opec tagjai nem tudtak nemrégiben meggyezni a kitermelés szűkítéséről, így a túlkínálat miatt tovább eshet a nyersolaj ára. Eddig már 80-ról hetven dollárra mérséklődött. Az olajáresés már tart egy pár hónapja. És ezt a kutakon is tapasztalhatjuk július óta, hiszen mintegy 10 százalékkal lett olcsóbb a tankolnivaló (a benzin és a gázolaj ára is átlag 40 forinttal csökkent literenként).

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Olcsóbb is lehetne

Csakhogy, mint a Népszabadság írja, amikor a mostanihoz hasonló árakat láthattunk a hazai benzinkutakon (2011 nyarán), akkor a nyersolaj ára a jelenleginél jóval magasabb, 117 dollár volt hordónként. Vagyis lehetne jóval olcsóbb is az üzemanyag, mert ekkora különbséget sem a dolláráfolyam romlása, sem a gázolaj jövedéki adójának emelése nem indokol.

Ha pedig azt nézték, hogy miközben az utóbbi fél évben az olajárak nagyjából 40 százalékkal estek, szintén nem látták indokoltnak, hogy az üzemanyag ára miért csak 10 százalékkal mérséklődött.

Benzinben egyébként már mi vagyunk a második legolcsóbbak, Ukrajna mögött, gázolajban viszont egy helyezéssel hátrébb sorolódtunk – írta a lap a Magyar Autóklub statisztikájára hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik