Gazdaság

Jó hír: 20 forinttal még olcsóbb lehet a benzin

benzinkút (benzinkút, )
benzinkút (benzinkút, )

Talán meglepő, de így van: az Opec miatt csökkenhetnek tovább a benzinkutakon az üzemanyagárak. Tartósan olcsó lehet a tankolás.

A nyersolaj ára négyéves mélyponton van (76 dollár), de még így sem tudott az Opec tizenkét tagállama megegyezni arról, hogy csökkentsék a kitermelést. Ennek oka, hogy eltérőek lehetnek a tagországok érdekei. Ahol sok a tartalék, azokban az országokban például szívesen vették volna a termelés csökkentését.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mivel nem tudtak megegyezni, agyelőre úgy döntöttek, hogy kivárnak, és bíznak a piac árkorrigáló szerepében.
Az InfoRádió által megszólaltatott olajipari szakértő, Pletser Tamás (Erste) szerint meglepetés volt a döntés. A piaci szereplők ugyanis legalább napi félmillió hordós csökkentésre számítottak.

S hogy ez mit jelenthet nekünk, magyaroknak? Továbbra is túlkínálat lesz a piacon ami miatt a következő mintegy hat hónapban alacsonyan maradnak az olajárak. És a tankolás még olcsóbb lehet: 10-20 forintos benzinár illetve gázolajár-csökkenés jöhet a szakértő szerint.

Az oroszok viszont bajban lehetnek: az olajárak további esésével elmélyülhetnek gazdaság problémáik. Az orosz büdzsét ugyanis 100 dolláros olajárra tervezték – írta a nol.hu.

Olvasói sztorik