Gazdaság

Aminek még Matolcsy is örülhet

benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)
benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)

Az olcsó olaj nem jó a kitermelő országoknak, de nekünk igen, hiszen kevesebbet fizethetünk majd a benzinkúton. Sőt, a jegybankelnök is örülhet – nem csak akkor, ha tankol.

Jó hír

Mint megírtuk, az Opec tagállamai nem tudtak megegyezni a kitermelés csökkentésében a múlt héten, így aztán továbbra is túlkínálat van a piacon, ami miatt alacsonyan marad az olajár. És olcsóbb lehet a tankolás.

Oroszországot különösen kínosan érinti a dolog, hiszen a költségvetésüket 100 dolláros olajárhoz tervezték, az pedig most csak 76 körül van.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mint megírtuk, a benzinkutakon akár 20 forintos áresés is jöhet még, és egy darabig (mintegy fél évig) nem is igen kell emelkedésre számítani. A VG.hu által megkérdezett szakértő is hasonló véleményen volt.
A GKI Energiakutató szerint már a héten is olcsóbb lehet pár forinttal a benzin és a gázolaj is (előbbinél 2, utóbbinál 5-6 forintos mérséklődés várható.

Az olajár esése jót tesz az inflációnak is, így a jövő évi adóemelések ellenére is alacsonyabb lehet az infláció, mint amit eredetileg terveztek.

Van azonban negatív hatása is az áresésnek. Ha kíváncsi, mi az, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik