Gazdaság

Beruházások: még mindig jó ütemben nőttek

utepites(430x286).jpg (útépítés)
utepites(430x286).jpg (útépítés)

A harmadik negyedévben kicsit lassult ugyan a bővülés, de a szektorok többsége kiválóan teljesített.

2014 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások 16,3 százalékkal nőttek az előző év III. negyedévéhez viszonyítva – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Az első negyedévben még 22,6 százalékos, a másodikban pedig 21,2 százalékos növekedést mértek éves szinten, ehhez képest tehát érzékelhető némi lassulás.

A nemzetgazdasági ágak döntő többségében bővülés következett be. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1352 milliárd forint volt.

A beruházási tevékenység III. negyedévi 16,3%-os növekedésén belül a gép- és berendezésberuházások 22,2, az építési beruházások 12,2%-kal emelkedtek.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ezek a szektorok hasítottak

A beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak 33,5%-os volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút-, közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok korszerűsítése jelentős.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 10,8%-os növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak – gumi-, műanyag termék gyártása, számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása – fejlesztéseinek eredménye. Számottevő a beruházás volumenbővülése még az élelmiszeripar-, valamint a vegyianyag-, termékgyártás területén is.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (51,3%). A növekedéshez elsősorban a középületek felújítása, közparkok építése, a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá. A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 50,7%-kal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén.

Jelentősen bővültek a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő (37,4%) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (37,3%) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagyberuházások eredménye. Nőtt még a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (37,1%), a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (21,8%), az építőipar (19,9%) és a kereskedelem (8,4%) beruházási teljesítménye.

Ahol befékeztek

Csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (25,2%), az energiaipar (5,1%), a mezőgazdaság (3,5%), valamint az ingatlanügyletek (0,7%) nemzetgazdasági ágakban. Az első kettő nem csoda, ha belegondolunk, mi törént a két szektorban mostanában.

Az előző negyedévhez képest viszont a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 III. negyedévében a beruházások már csak mindössze 0,8%-kal nőttek. Kérdés, milyen lesz a folytatás.
2014. I–III. negyedévében 3387 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 19,5%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik