Gazdaság

Választások előtt látványosan felpörgették a beruházásokat

Az első negyedévben valami bámulatos megugrást mért a KSH. Csakhogy tavaly ilyenkor még mínuszos volt a mérleg. Ehhez képest volt jelentős a növekedés.

A 2014. I. negyedévi nemzetgazdasági beruházások 22,6 százalékkal nőttek az előző év azonos idő­sza­kához viszonyítva. Ezzel folytatódott a beruházások negyedik negyedéve tartó bővülése. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 824 milliárd forintot tett ki. A nemzetgazdaság ágak többségét a beruházások növekedése jellemezte – áll a KSH legfrissebb jelentésében.

Ezen belül a gép- és berendezés beruházások 25,2, az építési beruházások 20,2 százalékkal emelkedtek. (A KSH azért viszonyításul, zárójelben jelezte: e nagyarányú növekedés egy alacsony bázis mellett következett be: 2013 I. negyedévében 8,7 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.).

Az előző negyedévhez képest viszont – a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene mindössze 0,5 százalékkal nőtt.

A nehézsúlyúak

A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározásban nőttek a legdinamikusabban a beruházások (64,6 százalék). A jelentős bővüléshez elsősorban a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok bővítése, valamint a vasútépítések, felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítések járultak hozzá.

A beruházások egyharmadát adó feldolgozóipar 27,6 százalékos növekedése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása) beruházásainak köszönhető. Az alágak közül számottevően nőttek még a beruházások az élelmiszeriparban és az egyéb feldolgozóipar területén.

A pehelysúlyúak

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül több mint két és félszeresére nőtt a művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye, ami egyedi nagy beruházások eredménye. Jelentősen nőttek a beruházások a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (57,7 százalék), az egyéb szolgáltatás (28,7 százalék) és az információ és kommunikáció (24,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

A humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban 34,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene – az alacsony bázis mellett – az egészségügyi járműpark bővítését követően. Számottevő a bővülés az energiaipari (21,5 százalék), a mezőgazdasági (18,5 százalék) és az építőipari (14,2 százalék) beruházásokban. 

Csökkentek viszont a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (5,4 százalék), a kereskedelem, gépjárműjavítás (2,8 százalék) és az ingatlanügyletek (0,9 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

NGM: Rekordmértékű beruházás-növekedés

Az Nemzetgazdasági Minisztérium kommentárjában hangsúlyozza, míg az ezt megelőző negyedév csaknem 15 százalékos bővülése 10 éves rekordot jelentett, a most publikált adatok soha nem tapasztalt növekedést mutatnak. A sorozatban negyedik negyedéve tartó folyamatos bővüléshez a legfontosabb nemzetgazdasági ágak járultak hozzá, ami azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság növekedése erős szerkezeten alapul. Azt nem tették hozzá, hogy mihez képest.

A nemzetgazdasági ágak széles körében kibontakozó beruházás-növekedést a NGM szerint segítik többek között a folyamatos feldolgozóipari megrendelések, az uniós források eredményes felhasználása, a Növekedési Hitelprogram segítségével megvalósuló projektek és az üzleti bizalom javulása is. A beruházásokkal létrejövő új kapacitások főként a termelő ágazatok teljesítményét fogják emelni, amelynek eredményeként az elkövetkező időszakban folytatódhat az export bővülése, a foglalkoztatás és a jövedelmek növekedése, ami elősegítheti a háztartások fogyasztásának emelkedését is – tették hozzá.

Fidesz: Több beruházás, több munkahely

Magyarország kihúzta magát abból a gödörből, amelybe a Gyurcsány-Bajnai-korszakba került – regaált a kormánypárt. Értékelésük szerint a történelmi rekordnak számító növekedés jelentősen hozzájárul a további gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez is.

Megállapították: az ország pénzügyileg talpra állt, az év első negyedévében Magyarországon gyorsult legnagyobb mértékben a gazdasági növekedés (mihez képest, azt nem tették hozzá). Újabb csúcsot ért el a foglalkoztattak száma: már 4 millió 107 ezer ember dolgozik, európai viszonylatban is nálunk süllyedt legnagyobb mértékben a munkanélküliség, amely ugyancsak rekordalacsony, 8.1 százalékos szinten van. vállalkozások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik