Gazdaság

Remek hír a gazdaságból: megugrottak a beruházások

A tavalyi utolsó negyedévben csaknem 15 százalékkal nőttek a beruházások az előző évhez képest. 2013-ban éves szinten is végre pluszos volt a mutató.

A nemzetgazdasági beruházások 14,9 százalékkal nőttek 2013 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg tavaly az év egészében többévnyi csökkenést követően 7,2 százalékkal emelkedett a beruházások volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

NGM: a 14,9 százalékos negyedéves növekedés évtizedes rekord. Utoljára 2004 első negyedévében mértek ennél többet.

A nemzetgazdasági ágak többségében kiugróan bővültek a beruházások 2013 október-decemberben – írta a KSH. A gép- és berendezés beruházások 16, az építési beruházások 14,1 százalékkal emelkedtek.

A szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint viszont a kiugróan magas növekedést mutató harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévi beruházások 0,3 százalékkal elmaradtak.

A negyedik negyedévben

A gép- és berendezés beruházásokon valamint az építési beruházásokon kívül dinamikusan növekedést mutatott a statisztika a közigazgatás, védelem és a kötelező társadalombiztosítás ágban is (48,2 százalék). A jelentős bővüléséhez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek, közterületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 46,5%-kal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtésnél és hulladékgazdálkodásnál.

A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 36,3 százalékos növekedése elsősorban a járműbeszerzéseknek, vasútépítések, -felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítéseknek köszönhető. 
Több évig tartó csökkenés után, az év utolsó negyedévében növekedést regisztráltak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban (25,4 százalék) is.

Lakásépítés

A lakásépítések visszaesése miatt viszont az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 9,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2013 egészében 7,2 százalékos növekedés

A gép- és berendezés beruházások 8,5 százalékkal, az építési beruházások 5,9 százalékkal emelkedtek. A 19 nemzetgazdasági ág közül 13 ágban volumenbővülést mértek.

Éves szinten a legnagyobb növekedés a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás (60,8 százalék) és a közigazgatásban (38 százalék) valósult meg.

A beruházások teljesítményértékének nagyarányú növekedése a vasútépítéseket is magába foglaló, nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 15,6 százalékos növekedésének is köszönhető.

A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai az átlagnál szerényebben, 4,9 százalékkal emelkedtek. Ez elsősorban a járműgyártásnak, illetve az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be.

Egész évre jellemző visszaesés az ingatlanügyletek (11,4 százalék) nemzetgazdasági ágban volt.

Meglepő

A Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál lényegesen gyorsabb volt a negyedik negyedéves növekedés a beruházásoknál. Suppan Gergely kiemelte: a beruházások érdemi növekedésében a költségvetési szféra beruházásinak kiemelkedő, 50,8 százalékos megugrása játszott lényeges szerepet. Azonban kedvezőnek ítélte, hogy a versenyszféra beruházásai is nőttek, igaz jóval szerényebb, 4,8 százalékos mértékben.

Kifejezetten pozitív szerinte az is, hogy a feldolgozóipar is dinamikus növekedést mutat, és hogy az energiaellátásban – az ágazatot sújtó intézkedések ellenére – szintén több beruházás volt.

Mi várható idénre?

Az EU-források lehívásának felfutása miatt a költségvetési szférában 2015 végéig fennmaradhat a dinamikus növekedés Suppan szerint. A javuló külső és belső keresleti kilátások hatására pedig a beruházások növekedése a versenyszférában is folytatódhat, amit az MNB növekedési hitelprogramja és más állami hitelprogramok (pl. Exim, MFB) is támogathatnak. Ugyan a növekedési hitelprogram második üteme igen lassan indult, a második félévben a program élénkülésére számít. A lakásberuházások élénkülése azonban 2015 előtt nem valószínű szerinte.

Így összességében idén a tavalyit megközelítő, 6,5-7 százalékos növekedést becsül a beruházásoknál. 
Megjegyezte: a beruházások negyedik negyedéves vártnál gyorsabb növekedése érdemben hozzájárulhatott a negyedik negyedéves GDP vártnál gyorsabb növekedéséhez is.

Idén szintén a beruházások – az export és a fogyasztás élénkülése mellett – húzhatják szerinte a gazdaságot. Így a beruházási ráta az előző években elért mélypont után javuló trendet mutathat, ami a potenciális gazdasági növekedés javulásához is hozzájárulhat – véli Suppan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik