Gazdaság

Költségvetés: ennyivel növelnék a hiányt

A parlament 15 milliárd forinttal emelné az idei költségvetés kiadási oldalát. Ennél több lesz a pluszkiadás, de egy részét az országvédelmi alap csökkentéséből fedeznék.

Az Országgyűlés támogatta kedden a költségvetési bizottság azon összegző javaslatát, amely több ponton is módosítja az idei költségvetést. A változtatások eredményeként a büdzsé kiadásai és így hiánya is mintegy 15 milliárd forinttal növekedhet, ám a kormány várakozása alapján a 2,9 százalékos hiánycél nem kerül veszélybe.

Megszavazták az előterjesztést

A képviselők 119 kormánypárti igen szavazattal, 32 ellenzéki nem ellenében és 9 jobbikos tartózkodás mellett hagyták jóvá a költségvetés átírására vonatkozó bizottsági előterjesztést. A büdzsé ezen módosítását a héten a Költségvetési Tanács véleményezheti, a parlamenti zárószavazására pedig várhatóan jövő héten kerül sor.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Erre kellett még pár tízmilliárd

A döntés révén a magyar állam ellenérték nélkül átvállalhatja a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) által 2011. szeptember 7-én kibocsátott 35 milliárd forint tőkeösszegű, a pályavasúti tevékenység működtetéséhez szükséges kötvénytartozást és annak járulékait. A MÁV-ot a tartozás átvállalásával kapcsolatban nem terheli illetékkötelezettség.

Az Eximbank Zrt. tőkéjének 20 milliárd forintos emelését is tartalmazzák a változtatások, ami az indoklás szerint az exporttevékenység finanszírozásán keresztül megvalósuló gazdaságélénkítés érdekében a banki aktivitás bővítését támogatja.

És közben…

  • Van egy 169 milliár forintos bevételi lyuk a büdzsében

Az Országgyűlés a költségvetési bizottság javaslatára 10 milliárd forintot különített el az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. megvásárlásával kapcsolatos kiadásokra. Ezzel egy időben a Főgáz Zrt. részesedésének megvásárlásával kapcsolatos kiadásokat 2,1 milliárd forinttal 79,1 milliárd forintra növelték, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetéseket pedig 2,5 milliárd forinttal 27,8 milliárd forintra emelték, míg a gazdaság zöldítési rendszerre szánt 4,6 milliárd forintból 2,3 milliárd forintot elvontak.

A parlament a fentieken túl 9 milliárd forintot biztosítana az egyetemes postai szolgáltató méltánytalan többletterhének megtérítésére.

A hiánycél elvileg nem kerül veszélybe

A költségvetési bizottság a változtatások indoklásában hangsúlyozza, az egyes kiadási többletekhez szükséges forrást az országvédelmi alap előirányzatának csökkentése teremti meg, azonban az alap így fennmaradó 52 milliárd forintos összege is képes biztosítani a 2,9 százalékos uniós m módszertan szerinti hiánycél teljesülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik