Gazdaság

Hatalmas lyuk van a költségvetésben

Van egy rejtélyes, 169 milliárd forintos tétel a tervezett költségvetés bevételi oldalán, amit valószínűleg nem tudnak majd előteremteni.

Büdzsé

A költségvetés sarokpontjairól egy hét múlva szavazhat a parlament, utána már csak az egyes minisztériumokon belül lehet majd átcsoportosítani összegeket. 

Van azonban egy titokzatos bevételi tétel, amiről még kormányzati emberek sem igen tudtak mit mondani – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. És nem kis tételről van szó: 169 milliárd forintról, amit az állami vagyongazdálkodásból terveznek beszedni. 

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az osztrákok már eljátszották ezt a trükköt 

A lap értesülése szerint az volt a terv, hogy eladják, majd nyomban vissza is bérlik a minisztériumok, kormányhivatalok, háttérintézmények épületeit. Csakhogy az osztrákok már eljátszották ezt a trükköt, de az EU nem vette be. Vagyis úgy tűnik, nincs meg, honnan állna elő ez a bevétel, amit egyébként az Állami Számvevőszék is a legkockázatosabb tételek közé sorolt.

Magánnyugdíjpénztárak

Talán erre kell a megmaradt magánnyugdíjpénz? 

Hm. Ha azt nézzük, hogy a kiszemelt maradék magán-nyugdíjpénztári vagyon 205 milliárd forint, akkor akár azt is mondhatnánk, megvan, miért akarja a kormány megmenteni a pénztártagokat egy bekebelezéssel. Csakhogy az EU statisztikai szabályai szerint ez így nem jelenthet megoldást. 

Ha minden így marad, még 3 százalék alatt maradhat a hiány, azonban az államadósságot már komolyabban érintheti a 169 milliárdos hiányzó tétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik