Gazdaság

Kiszivárgott a devizahitelek forintosítási árfolyama

Míg korábban arra lehetett számítani, hogy a kormány az ügyfeleknek előnyös kedvezményes árfolyamot állapít meg, a Portfolio.hu szerint erről a tervről letettek.

November 4-én, kedden nyújtja be a kormány a parlamentnek a “fair bankrendszerről” szóló törvényjavaslatot, és valamikor ekkor érkezik külön javaslat formájában a forintosításról szóló törvény is – értesült több független forrásból a Portfolio. A laphoz eljutott információk szerint az átváltáskor a tervek szerint aktuális piaci árfolyamot alkalmaznak majd várhatóan 2015 első felében.

Bár voltak más forgatókönyvek is a Portfolio úgy tudja, hogy gyakorlatilag eldőlt, hogy a lakossági devizahitelek forintosítása során nem lesz semmiféle kedvezményes árfolyam, hanem azt az aktuális piaci szinten (svájci frank esetében jelenleg közel 254 forint) kell megszabadulniuk devizahitelüktől az ügyfeleknek egy új forinthitel segítségével.

A döntés azt jelenti, hogy a pénzügyi szektornak emiatt nem kell majd újabb veszteséget elkönyvelnie a devizahitelek jövő január-februári elszámolása miatt keletkező 900-1000 milliárd forintos bruttó, illetve (céltartalékok felszabadítása, adóhatás után) 700-800 milliárd forintos nettó veszteség után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik