Pénzügy

Devizahitelek: megvan, mennyit jelenthet a forintosítás

Devizahitel (Devizahitel)
Devizahitel (Devizahitel)

Kötelező lesz a forintosítás, de hogy lesz-e kedvezményes árfolyam, azt még nem tudni. Azt viszont már most meg lehet mondani, kik járhatnak jól és kik nem.

Az elmúlt hét meghatározó híre volt a devizaadósok számára a hitelek forintosításáról szóló első konkrét koncepció megjelenése. E szerint jövőre – az egyoldalú kamatemelés és árfolyamrés alkalmazásából származó összegek elszámolása után – a devizahiteleket kötelező lesz forinthitelre cserélni – írta a Bankmonitor.hu.

Még nem tudni, lesz-e kedvezményes árfolyam

A bankok az átváltáshoz mind saját, mind más bank ügyfelei számára forinthiteleket fognak kínálni. Méghozzá úgy, hogy a saját ügyfeleknek sem kínálhatnak rosszabb kondíciót, mint amit az újonnan a bankhoz érkező ügyfelek kapnak – derült ki a portál szerint az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton szavaiból egy szakmai konferencián.

A kedvezményes árfolyam alkalmazására azonban még utalás sem történt, így feltételezik, hogy a visszatérítés után piaci tényezők érvényesülnek majd a forintosításnál.

De mit is jelent mindez az adósoknak?

A részletek még nem kidolgozottak, számos nyitott kérdés van, de már most számszerűsíteni lehet, hogy az elhangzottak fényében kik járhatnak jól és kik számára marad megoldatlan a hitelük jövője. A Bankmonitor számolt és elemzett.

A megértést könnyítendő egy „átlagos hitelfelvevő” (2007 januárjában 20 évre felvett, 7 millió forintos, svájcifrank-hitel) példáján keresztül mutatták be a várható változásokat. A forintosítást megelőzi az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés alkalmazása miatt visszajáró összegek elszámolása, így elsőként ennek hatását számszerűsítették.

Ennyi könnyebbséget jelenthet az elszámoltatás

A példájukban szereplő átlagos devizahiteles az eredeti 7 millió forintos hitelére 1 758 525 forint visszatérítést fog kapni, mely a fennálló hiteltartozását 19 százalékkal csökkentheti majd.

Ez kiegészül még azzal, hogy a hitele kamatát az eredeti szintre állítják vissza, és így a visszatérítés után a havi törlesztőrészlete 29 százalékkal (99 ezer forintról 70 ezer forintra) csökken 2015 elején.

 

Az eredetileg 7 millió forint összegben felvett hitelre így még a visszatérítés után is 7 261 754 forint lesz a tartozás. Vagyis az adósság továbbra is magasabb az eredetileg felvett összegnél, hiszen az árfolyamgyengülés hatása az adóst terheli.

Az árfolyamkockázatot azonban egyszer, s mindenkorra meg kívánja szüntetni a kormány, így jönni fog a hitelek forintosítása.

A forintosítás nem feltétlenül jelent további előnyt

Számításaik alapján azt állapították meg, hogy az „átlagos adós” a devizahitel forintosításával már nem fog további érdemi előnyt realizálni (a törlesztőrészlete csupán további 1 százalékkal fog csökkenni a visszatérítés utáni szinthez képest, mely 29 százalékkal alacsonyabb mint a 2014-es havi törlesztés).

 

Az alacsonyabb hitelaránnyal rendelkezők viszont további 4-5 százalékos csökkenésre számíthatnak. Így náluk a 2014-ben még 99 ezer forintos törlesztőrészlet 67-68 ezer forintra csökkenhet.

Ha kíváncsi, miért járhatnak jobban, akiknél a hitelarány kisebb az ingatlan értékéhez viszonyítva, és hogy a devizaadósok közül kik számíthatnak kedvező forinthitelekre, és így alacsonyabb törlesztőrészletekre, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik